Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Çinli Firmanın Bitcoin Tesisini Kapattı

İran’da devlete bağlı olan enerji firması Tanavir, ülkedeki bir bitcoin madenciliği tesisini kapatma kararı aldı. Rafsanjan’daki tek bir maden tesisinin saatte 175 megawatt elektrik harcadığı açıklanırken bu tesislerin elektrik kesintilerine yol açtığı ifade edildi.

İran’da aralarında Tahran, İsfahan gibi şehirlerin bulunduğu dokuz farklı şehirde elektrik kesintileri yaşanmaya başladı. NCRI haberine göre Enerji Bakanlığı, “Ev ve işletmelerdeki elektrik tüketiminin arttığını” açıklayıp kesintilerin bundan kaynaklandığını ifade etti.

İran Ulusal Gaz Şirketi’nden bir sözcü ise bu kesintilere ülkedeki kripto para madencilerinin yol açtığını dile getirdi. Aftab-e Yezd gazetesine göre Enerji Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü bunu destekler bir açıklama yaptı ve bu kesintilere ülkedeki kaçak madencilerin sebebiyet vermiş olabileceğini söyledi.

Rafsanjan’daki tesis dikkat çekti

Çarşamba günü İran’ın Rafsanjan kentindeki bir maden tesisinde çekilmiş bir video viral oldu. Videoda tek bir tesisin içerisinde binlerce bitcoin cihazının çalıştığı gözlemlendi. Devlete bağlı enerji firması Tanavir videonun viral olmasının ardından bir açıklama yayınladı.

İran devleti ülkedeki kripto para tesislerine toplamda 600MWh harcama hakkı tanıyor. Bu hakkın 175 megawatt’lık kısmının sadece Rafsanjan’daki bir tesis tarafından kullanıldığı tespit edildi. Bu tesisin İran-Çin ortaklığıyla işletildiği açıklandı. Bu incelemeler sonucunda tesinin geçici süreliğine kapatılmasına karar verildi.

İran-Çin ortaklığı tartışmaya yol açtı

Iran Focus’un haberine göre İran hükümeti, Çin’deki kripto para firmalarını ülkeye çekebilmek adına onlara ucuz tarifeden elektrik sağlıyor. İranlı bazı gazeteciler iki ülke arasındaki ortaklığın bundan daha ileri gittiğini düşünüyor.

Gazeteci Massoud Nouri’nin iddiasına göre Çinli bir firma ve İran’daki bir askeri kuruluş, ülkedeki bir maden tesisinin işletmesi için anlaşmaya vardı. Rafsanjan’daki bir tesisin bu anlaşma sonucunda kurulduğu öne sürüldü. Nouri’nin iddiasına göre tesise başlangıç aşamasında 10 bin tane cihaz kuruldu.

Iran Focus’un haberine göre hükümet buna rağmen elektrik kesintilerinin suçunu vatandaşa atıyor. Petrol Bakanı Bijan Zangeneh’in vatandaşı “daha az elektrik tüketmeye” davet ettiği aktarıldı.

Şu ana dek bin 600’den madenciyi durduran İran’ın aktif şekilde faaliyet gösteren tesisler konusunda nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!