Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SWIFT: Kripto Parayla Kara Para Aklayanların Sayısı Az

SWIFT ve BAE Systems ortaklığında yayımlanan bir raporda, kripto paraların yasa dışı işlemlerde oynadığı rol incelendi. Kripto paralarla aklanan kara para miktarının, ‘geleneksel’ yöntemlerle aklanan para miktarına kıyasla çok daha az olduğu belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın ‘Bitcoin kara para aklamak için kullanılıyor ve regüle edilmelidir’ açıklaması gündem oldu. Kripto para analisti PlanB, bu açıklamanın ardından SWIFT ve BAE Systems ortaklığıyla hazırlanmış bir rapora atıfta bulundu. Peki bu raporda neler yer alıyor?

Bankalar aracılığıyla kara para aklıyorlar

Yapılan çalışma, kara para aklamaya çalışan suçluların bunu büyük ölçüde bankalar aracılığıyla yaptığı tespit edildi. Bu kişilerin masum insanların banka hesaplarını kullandıklarızaman zaman sahte hesap açtıkları, paraları finans sistemine sokabilmek için ATM kullandıkları belirtildi.

Suçluların özellikle Know-Your-Customer (KYC) standartları bakımından yetersiz olan platformları tercih ettikleri aktarıldı. Fakat üst düzey KYC standartlarının bile yetersiz kalabildiği, suçluların bu prosedürleri sahte belgelerle aşmayı başarabildikleri ifade edildi.

Kripto para mı tercih ediliyor, geleneksel yöntemler mi?

Suçluların borsalara kripto para gönderip bu parayı onlarca, yüzlerce farklı işlemle aklayabileceği biliniyor. Bu, 15 binden fazla bitcoin’i kontrol eden ve polis tarafından yaklanan Lazarus Group örneğinde görüldü.

Suçluların buna ek olarak kripto para uyumlu ön ödemeleri kart kullanabilecekleri belirtildi. Kripto para sahiplerinin kartlarını veya dijital cüzdanlarını kullanarak mal, mülk alabilecekleri ve bu şekilde para aklayabilecekleri düşünülüyor.

Ancak suçlular bu haliyle para aklamak için hala geleneksel yöntemleri tercih ediyorlar. SWIFT ve BAE Systems raporunda “Kripto paralar; geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha az para aklama vakasında kullanılıyor.” ifadesine yer verildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!