İran Santralleri Ucuz Bitcoin Madenciliği İçin Adımlar Atıyor
İran sınırları içinde üç termik santral Bitcoin madenciliği için hazırlanıyor. Santralde yedek olarak açığa çıkan enerjinin Bitcoin madencilerine aktarılacağı proje, İran’ı yeni bir merkez yapabilir.
Iran’s Thermal Power Plant Holding Company (TPPH) başkanı Mohsen Tarztalab’ın dün yerel basına yaptığı açıklamaya göre, 3 termik enerji santralinin üretilen yedek enerjilerini Bitcoin madenciliği için kullanmak amacıyla bir ihale başlatılacak. Ramin, Neka ve Shahid Montazeri santrallerinde gerekli ekipmanların kurulduğu ve açık arttırma belgelerinin de yakında kamuoyu ile paylaşılacağı açıklandı.
Santrallerin madenciliğe el atmasını engelleyen yasağın temmuz ayında kalkması ile çalışmalara hız veren TPPH bu proje ile, Bitcoin madencilerinin enerjiye özel olarak daha uygun fiyata ulaşacağını duyurdu. Yönetici Tarztalab, bu hamlenin enerji sektöründe kâr elde etmenin en istikrarlı yollarından olduğunu da ekledi.
İran Bitcoin Madenciliğini Efektif Şekilde Lehine Yönetiyor
İran 2020 yılının başında, Bitcoin madenciliği ile ilgili yasakları gevşetti ve hatta ardından kazançlardan belli bir pay karşılığında binin üzerinde Bitcoin madencisine lisans verdi. İran, bu hamlelerle Bitcoin madenciliğini en hoşgörülü kucaklayan ülkelerden biri oldu.
Hükümetin bu lisansları vermesindeki amaç, hem madencilik hareketini kontrol altına almak hem de madencilikten kazanılacak gelirlerle İran ekonomisini bir nebze de olsa düzeltmekti. Fakat bu kez de, BTC madencilerinin faaliyetleri ülkenin güç ağına büyük bir baskı yaratmaya başladı ve yetkililer arasında da endişeye yol açtı.
Santrallerin Bitcoin madencilerine enerji sağlamasının önünü açan hamle ile hükümet, ülkenin enerji ağı üzerindeki bu yükü hafifletmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra, Bitcoin madencilerine kolay ve daha uygun elektrik sağlamak İran’ı yeni madencilik merkezi haline getirebilir. İran şu an Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanan “Centre for Alternative Finance” verilerine göre, dünya genelinde nisan ayından beri en yüksek hash oranına sahip 6. ülke konumunda bulunuyor.