İran’lı Blockchain Uzmanı: İran’ın Kripto Para Birimi ”Tamamen Saçmalık”
İran geçtiğimiz ay içerisinde Bitcoin hakkında koyduğu yasağı kaldırmış ve kendi ”kripto rial” projesi üzerinde çalışmaları hızlandırmıştı. İranlı yetkililer geçtiğimiz tarihlerde PayMon isimli ulusal altın rezervlerine endeksli bir kripto para birimini piyasaya sürdü ve beklenen hamle olmasa da, beklenen hamleye doğru gidildiğini gösterdi.
Ancak piyasaya sürülen bu kripto para birimi eşler arası özelliğe sahip olmadığı ve yine İran hükümeti veya bankalar gibi aracılara ihtiyaç duyulduğu için, yine tam bir kripto para birimi sayılmaz ve bu konudan dolayı ciddi eleştiriler almakta.
Sputnik kaynağı konu hakkında İranlı bir blockchain uzmanı olan Hamid Reza Shaabani ile röportaj yaptı ve Shabani söz konusu kripto para biriminin ülke içerisindeki durumunu değerlendirdi. Shaabani genel olarak PayMon’un ”saçmalık” olduğunu ve bunun sadece özel borsalarda listeleneceğini ifade etti. Uzmana göre PayMon’un en büyük avantajı, ekonomik yaptırımların aşılması konusunda sağladığı kullanım ve hiçbir şekilde başka hükümetler tarafından engellenememesi. Yine de PayMon’un kabul edilmesi sadece İran’lı yetkililere değil, aynı zamanda işlemi kabul edecek karşıt taraflara da bağlı ve ABD olası bir yaptırım tehdidinde bulunursa bu durum da tehlikeye girebilir.
PayMon’un eşler arası olmaması ve hükümet veya bankalar tarafından kontrol edilmesi, ABD yaptırımlarının bunu kabul edecek ülkelere uygulanabilmesi ile birleşince, ortaya çıkan yeni kripto para biriminin aslında pek de matah bir olay olmadığı yorumunda bulunmak mümkün. Bunun yanı sıra altın destekli ilk kripto para birimi olmayan PayMon, Venezuela tarafından da Petro Gold ismiyle denenmiş ancak piyasa hiçbir zaman hayata geçmemişti.