Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Bitcoin’i Rekora Götüren Dokuz Gösterge

Bitcoin (BTC) fiyatı bu hafta 18 bin doları aşıp Ocak 2018’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi gördü. Aralık 2017’deki 20 bin dolarlık fiyat rekoruna yalnızca yüzde 9 uzaklıkta olan BTC, piyasa değeri bakımından 2017’deki rekoru kırıp geçti bile. Araştırma firması CoinMetrics’in kurucularından Nic Carter, güncel yazısında Bitcoin’i rekora götüren dokuz göstergeyi sıraladı ve bu seferki boğa koşusunun neden 2017’den farklı olduğunu açıkladı.

Bitcoin kasım ayı başından beri yakaladığı yükseliş ivmesi ile 2017 yılında kırılan 20 bin dolarlık rekora her gün biraz daha yaklaşıyor. Castle Island Ventures ortağı ve CoinMetrics kurucu ortağı Nic Carter, önümüzdeki birkaç hafta veya ay içinde bu seviyenin yeniden görülebilmesini gayet olası buluyor.

Carter, bu seferki olası bir 20 bin dolarlık Bitcoin koşusunun çok fazla telaş ya da ICO fenomenleri olmadan gerçekleştiğini öne sürüyor. Carter yatırımcıların o dönemki ICO furyası ile birlikte piyasaya katılım sağlamak için Bitcoin aldıklarını ve fiyatın bu yüzden yükseldiğini söylüyor.

Bugün ise Twitter ya da Google aramalarına bakıldığında Bitcoin için bireysel yatırımcının ilgisi, fiyat artışına oranla gayet sönük kalıyor. Bu tablo da çoğu piyasa takipçisine “o halde, BTC için bu yenilenen enerji nereden geliyor” sorusunu sorduruyor. Coinmetrics’ten Nic Carter bu soruya açıklık getirebilecek, Bitcoin’in rekor kırdığı 9 göstergeyi paylaştı.

1. Bitcoin bakiyesi 10 dolar ve üzerinde olan adresler

Nic Carter’a göre, adreslerinde 10 dolar veya üzerinde değere sahip BTC barındıran yatırımcıların sayısı; Bitcoin için benimsenme yolundaki en önemli adımdır. 2017’ye nazaran daha fazla insan Bitcoin’e sahip.

Bitcoin-rekorlari
Adreslerinde 10 dolar ve üzerinde değere sahip Bitcoin bulunduranların değişimini gösteren grafik. Kaynak 

Ağ üzerindeki bir adresin mutlaka tek bir kişiye karşılık gelmediğinin altını çizen Carter, bu faktörün iki yönlü olarak da yanılma payı sunabileceğini belirtti. Örneğin ortak bir adrese birlikte birikim yapan birkaç yatırımcı olabileceği gibi birden fazla adresi yöneten tek bir yatırımcı da olabilir. Carter yine de bu ölçütün kullanıcı artışını değerlendirmek için yararlı bir gösterge olduğunu dile getirdi.

2. CME’deki açık Bitcoin pozisyonlarının sayısı

Carter’ın açıklamalarına göre; CME’deki vadeli Bitcoin işlemleri, her alandan birçok yatırımcının erişebildiği bir BTC ürünü olduğu için dikkate değer bir göstergedir. CME, birçok yüksek düzey yatırımcı için doğal bir seçim konumundadır. CME, ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu himayesi altındadır ve diğer Bitcoin borsalarına nazaran daha güvenli olarak düşünülmektedir.

Bitcoin-rekorlari
CME Bitcoin Vadeli İşlemleri – Açık pozisyon sayısını gösteren grafik. Kaynak

3. Bitcoin için gerçekleşmiş piyasa değeri

Gerçekleşmiş (Realized) piyasa değeri, Bitcoin’lerin el değiştirdiği zamandaki fiyat verilerine dayanan ve piyasa değeri modeline alternatif olan bir göstergedir. Bu modelde her bir BTC’yi o anki piyasa fiyatından değerlendirmek yerine, ağ üzerinde hareket ettikleri zamana göre fiyatlandırılır. BTC hareketlilikleri şeffaf olduğu için bunu kolayca belirlemek mümkündür.

Bitcoin-rekorlari
Bitcoin için gerçekleşmiş piyasa değeri (realized market cap) grafiği. Kaynak

Bu ölçüt, pratik anlamda Bitcoin’in likit arzını da hesaba katar. Bu modelde, BTC’nin bir piyasa değerine sahip olmadığı 2009’dan beri hareket etmeyen Bitcoin’lerin piyasa değeri görmezden gelinir. Buna göre, gerçekleşmiş piyasa değeri verilerinde görüldüğü üzere hareket halindeki Bitcoin’ler ciddi bir artış göstermiyor ve bu da daha fazla yatırımcının BTC satmak yerine tutmak istediği; dolayısı ile ona güvendiği anlamına geliyor.

4. Bitcoin opsiyonlarındaki açık pozisyonlar

Opsiyon sözleşmelerindeki açık pozisyonlar, henüz uygulanmamış opsiyonların değerini artırır. Nic Carter’a göre opsiyon piyasasının geneline bakıldığında Bitcoin için rakamlar hala düşük olsa da, olgunlaşmakta olan bir opsiyon piyasası bize BTC hakkında birkaç şey söyleyebilir.

BTC için toplam açık pozisyonları gösteren grafik. Kaynak

BTC opsiyonlarındaki açık pozisyonlar, BTC yatırımcılarının risklerini korumak için kullanılabilecek daha sofistike finansal ürünlere erişimi olduğunu gösteriyor. Carter’a göre bu teoride, madencilik endüstrisinin artık daha istikrarlı olduğu ve patlama ya da çöküş dönemlerine daha az maruz kalabileceği anlamına gelmelidir. Ayrıca bu şekilde yatırım seçeneklerinin büyümesi, BTC yatırımcılarının görüşlerini ifade etmek için daha fazla yola sahip oldukları şeklinde de algılanabilir.

5. Türk Lirası karşısında Bitcoin fiyatı

Yatırımcılar Bitcoin performansını genel olarak dolar bazında izlese de, dünya nüfusunun büyük bir kısmı finansal varlıkların performansını yerel para birimleri ile de ifade ediyor. Dünyanın her kesiminden yatırımcı dolar temelli bankacılık sistemine erişemeyebiliyor ve bu sebeple milli paraları aracılığı ile finansal alana katılım gösterebiliyor. Dolara erişim sıkıntısının yanı sıra Bitcoin, dayanıklı ve lideri olamayan bir varlık olarak görüldüğü için kullanıcıların değer kaybeden milli para birimine karşı bir değer deposu olarak algılanabiliyor.

Yıllar içinde BTC/TRY paritesi değişimini gösteren grafik. Kaynak

Nic Carter yazısında bu duruma örnek olarak Türkiye’yi gösterdi. Carter’a göre Türkiye’deki Bitcoin borsaları, Türk Lirası’nın uzun süre düşüş göstermesi ile bu yıl yatırımcıdan büyük ilgi gördü. Carter, kripto para borsaları için internet sitesi ziyaret verilene bakıldığında Türkiye’nin dünya genelinde 12. sıra yer aldığını söyledi. Türk Lirası gibi daha başka birçok para biriminde de Bitcoin, bu paraların değer kaybı yaşaması ile rekor seviyesinde olduğundan çok daha yüksek fiyatlara çıktı. TL’den farklı olarak, bu birimlerden bazıları Arjantin Pesosu, Rus Rublesi, Venezuela Bolivarı, Brezilya Reali, Kolombiya Pesosu, Lübnan Poundu ve Sudan Poundu olarak açıklandı.

6. Grayscale tarafından tutulan Bitcoin miktarı

Kripto para fonu yöneticisi Grayscale Investments tarafından açıklanan verilere göre, şirketin elindeki BTC miktarı 500 bini aştı. Bu veriler ışığında firmanın Bitcoin yatırım ürünü olan Grayscale Bitcoin Trust, en popüler finansallaştırılmış BTC versiyonu haline geldi.

Grayscale Bitcoin Trust ürününde tutulan BTC miktarı. Kaynak

Nic Carter’a göre Grayscale Bitcoin Trust’ın 2020 yılında olağanüstü bir şekilde büyümesi, deneyimli yatırımcıların Bitcoin’e yönelmekten memnun olduklarının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Grayscale Bitcoin Trust’a yönelen ilgi, daha köklü ve kripto para kökenine sahip olmayan yatırımcıların piyasaya olan iştahının varlığını gösterebilir.

7. Serbest sabitcoin dolaşımı

Bitcoin 20 bin dolarlık rekorunu kırdığı zaman yalnızca 1.5 milyar dolar değerinde sabitcoin olduğunu söyleyen Nic Carter, bugün bu rakamın 22,7 milyar dolara çıktığını belirtiyor. Sabitcoinlerin, piyasa dalgalanmasına maruz kalmayan ve sabit değerli bir likidite havuzu yarattığı göz önüne alınırsa, lider sabitcoin olan Tether’in (USDT) eskiden Bitcoin’in görevi olan tasfiye varlığı statüsünü aldığı söylenebilir. Sonuç olarak bu çerçevede BTC fiyatı çok daha kuvvetli hale gelebilir.

Sabitcoinler için dolaşımdaki değişimi gösteren grafik. Kaynak

USDT, yalnızca BTC’nin bu rolünü üstlenmekle kalmayıp aynı zamanda doların yerini de büyük ölçüde almaya başladı. Hem bireysel hem kurumsal yatırımcı dolar yerine USDT almayı tercih ediyor. USDT’nin sağladığı avantajlar ile bu yatırımcılar, piyasadaki ani bir hareketlikte hemen yatırım stratejileri için aksiyona geçebiliyorlar. Carter’a göre bu dönüşüm Bitcoin’in finansal bir ürün olarak evriminin kanıtıdır. Yatırımcının dolar yerine USDT kullanılmaya başlaması Bitcoin’in kendi ekosistemini oluşturduğunun bir göstergesi olabilir.

8. Silvergate yerleşim ağı

ABD’de bankalar aracılığı ile kripto para işlemleri, 3 yıl öncesine kıyasla günümüzde çok da iyileştirilmiş bir deneyim sağlıyor. Amerika’da bu işlemleri sunan bankaların başında gelen Silvergate, halka açık statüsü ile birlikte sektörde oldukça önemli sayılmaktadır. Carter’a göre sektör için önemli olan ürünlerden biri de Silvergate Exchange Newtork’tür.

SEN transferlerinin hacmini gösteren grafik. Kaynak

Carter Silvergate Exchange Network üzerindeki kripto para işlemlerinin fazlalığının, onu ABD merkezli kripto para firmalarının canlılığını koruması için bir tür vekil konumuna getirdiğini savunuyor. SEN transferlerinde 2020’nin üçüncü çeyreğinde 36 milyar dolarlık bir hacim gözlemlendi ve kripto para sektörü için SEN 2017 rallisinde yoktu. Bu tür finansal altyapı ürünleri, Bitcoin için kritik olarak algılanmasa da; ABD’deki kripto para firmaları için önemli bir konumdadır.

9. Kripto para kredileri

Nic Carter’a göre yeteri kadar takdir edilemeyen bir başka mevzuu da, kripto para kredilerinin dünya çapında geniş erişilebilirliğidir. Kripto para için daha öncesinde, bankanın sunabileceği hizmetleri sağlamak oldukça zordu. Fakat bugün kripto para alanında 2017 rallisinde olmayan lending gibi işlemler kolaylıkla birçok platform tarafından sağlanabiliyor.

Genesis için aktif kredi miktarını gösteren grafik. Kaynak

Günümüzde BlockFi ve Genesis gibi kripto para temelli bir nevi kredi sağlayıcıları devreye girdi ve borsalar arası daha az fiyat değişikliği gibi pratik etkileri ortaya çıkardı. Ayrıca, Bitcoin yada sabitcoin cinsinden harcamaları olan herhangi bir işletmeye kredi kolaylığının yolu açılmış oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!