Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İzlanda’daki Bitcoin Madencileri Başka Alanlarda da Çalışabilirler

İzlanda sahip olduğu soğuk iklimle ve ucuz elektrik fiyatlarıyla kripto para madencilerinin ilgisini çeken ülkelerden biri. Ancak yakın zamanda yaşanan gelişmelere göre ülkede madencilik yapmak için kullanılan altyapı başka şeyler için de kullanılabilir.

İzlanda’daki maden çiftlikleri neredeyse İzlanda’daki evlerde harcanan toplam elektrik miktarı kadar elektrik harcıyor ve bazı yetkililere göre maden çiftliklerinin harcadığı elektrik miktarları bu yılın sonunda 100 megawatttan fazla olacak.

Ülkedeki kripto para madencilerinin bu kadar fazla elektrik harcaması zamanında çeşitli isimler tarafından eleştirilmişti. Ülkenin önde gelen politik figürlerinden olan Andri Magnason da kripto para madenciliği için tüketilen elektriğin israf olduğunu düşünenler arasında:

“Kriptonit Süpermen için ne kadar faydalıysa kripto para madenciliği de gezegenimiz için o kadar faydalı. Kötü karakterler olabilecek en aptalca şey için elektrik harcıyorlar.”

İzlanda’nın madenciler için bu kadar cazip bir yer olmasının başlıca sebebi aslında ülkenin soğuk iklimi. Ülke genel olarak soğuk olduğu için madenciler çiftlikleri soğutmak için çok fazla çaba sarf etmiyorlar ve soğutma ekipmanlarına da büyük paralar harcamıyorlar. Ayrıca ülkede epey yaygın bulunan jeotermal ve hidroelektrik santralleri sayesinde elektrik masrafları da çok fazla değil.

Ortada madencilik yapmak için bu kadar elverişli bir atmosfer varken, bu atmosferde çok ciddi boyutlarda madencilik operasyonları yapılıyorken bazı uzmanların aklına çeşitli sorular geliyor. Bu sorulardan biri de bu kadar enerjinin başka projeler için de kullanılıp kullanılamayacağı. Advania adlı bir veri merkezinin baş ticari görevlisi olan Gisli Katrinarson Blockchain bazlı sistemlerin yönetimi konusunda “epey bilgi edindiklerini” söylüyor. Katrinarson, Blockchain alanında edindikleri bu bilgiyi ve tecrübeyi müşterilere daha iyi hizmet sunmak için kullandıklarını belirtiyor.

İzlanda’daki sektörün bir diğer önemli ismi ise HS Orka. HS Orka ülkedeki pek çok jeotermal santralinin sahibi. Şirket maden çiftliklerine ve veri merkezlerine ciddi boyutlarda elektrik sağlıyor. Şirketin CEO’su olan Asgeir Mergeirsson konu hakkında şunu söylüyor:

“Dördüncü devrim başlıyor. İzlanda olarak bu gelişmeleri takip etmememiz bizim için çok kötü olur. Gelecekte yaşanacak yeni gelişmelere uyum sağlamazsak geri kalacağız.”

İzlanda Akıllı Makineler Enstitüsü’nün yöneticisi olan Kristinn Thorisson da bu veri merkezlerinin başka amaçlar için kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyor. Thorisson’a göre bu veri merkezlerinde kullanılan ekipmanlar “hala devam eden endüstri devrimi için büyük önem taşıyorlar” ve Yapay Zeka alanında yapılacak gelişmeler için “işlem gücünden ziyade veriye ihtiyaç duyuluyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment