Japonya’nın En Büyük Kripto Para Borsası Yeni Üyelik Alımlarını Askıya Aldı
Japon hükümetinin ve yerel finansal otoritelerin kripto para borsalarından altyapılarını geliştirmeleri talebinden neredeyse üç gün sonra, ülkenin en büyük kripto para borsası olan bitFlyer, kendi Müşterini Tanı (KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme (AML) sistemlerini revize etmek adına yeni üye alımlarını askıya aldığını duyurdu.
Hükümet, İçsel Yönetim Sistemlerinde Hatalar Buldu
Bu yılın başlangıcından beri, Japonya hükümeti ve yerel yetkililer, hiç durmadan, Monero, Zcash ve Dash gibi gizlilik odaklı kripto para birimlerine ve bu kripto paraların uyuşturucu kaçakçılığı ve dağıtımı gibi kara borsa işlemlerini finans etmek için kullanılmasının üzerine gitti. Tabir-i caizse bu üçlüye göz açtırmadı.
16 Haziran tarihinde Japon finans yetkilileri Financial Action Task Force‘dan (Mali Eylem Görev Gücü; FATF), kripto para borsalarını uluslararası düzeyde de aynı standartlar ve kurallar çerçevesinde denetleyebilmek için, birleşik bir kripto para düzenlemesi yapma talebinde bulundu. Japonya’nın bu talebinin arkasındaki asıl amaç ise ülkenin gizlilik odaklı kripto para birimlerinin kullanımını önlemekten ibaretti.
Japonya Mali Hizmetler Kurumu (FSA) sözcüsü konu hakkında şunları ifade etti:
”Japonya’nın bu gizlilik odaklı kripto para problemini tek başına halletmesi neredeyse imkansız. Yapılan işlemler sadece yurt içi transferler ile sınırlandırılsa ve denetleme geliştirilse bile, bu önlemler bile kara para aklamayı önlemek için yeterli değil. Bunun için yapılacak en iyi hamle G20 içerisinde yer alan ülkelerin hepsinin kara para aklamaya yönelik aynı önlemleri alması olacaktır.”
19 Haziran tarihinde Japon hükumeti, aralarında bitFlyer ve Quoine‘in de bulunduğu ülkedeki lisanslı beş kripto para borsasının içsel yönetim sistemlerinde yer alan kara para aklama önleme ve işlem gözetleme sistemlerinde bir takım hatalar bulduğunu duyurdu.
Yerel bir haber kaynağı olan Nikkei’nin bu hafta yayınladığı bir yazıya göre raporda şunlar yer almakta:
”İncelemeler sonucunda FSA, borsaların kara para aklama önleme gibi içsel yönetim sistemlerinde bir takım kusurlar saptadı. FSA konu hakkındaki iyileştirme emrini bu haftanın sonuna kadar vermeyi planlamakta.”
22 Haziran tarihinde bitFlyer yeni üyelik alımlarını durdurdu ve bünyesinde bulunan AML ve KYC süreçlerini onarmak için içsel yönetim sistemlerini iyileştireceğini açıkladı. Yerel analistler borsanın yetkililer tarafından gelen bu reaksiyona bu denli hızlı bir şekilde karşılık vermesini ilginç bir sebebe bağlamakta. 100.000 üyeden fazlasına sahip olup ülkenin en büyük suç örgütü olarak bilinen Yakuza’yı ortaya çıkartan ve Japonya’nın en eski gazetesi olarak bilinen Mainichi Shimbun geçtiğimiz dönemlerde büyük kripto para borsaları hakkında bir haber yayınlamıştı. Yayınlanan haberde kara para yoluyla elde edilen yüz milyonlarca doların bitFlyer gibi büyük kripto para borsaları aracılığıyla aklandığı vurgulanıyordu.
Konuya olan hassasiyetin ve yıllardır kripto para sektörüne karşı desteğini esirgemeyen Japon FSA’nın kripto para borsalarına karşı olan hoşnutsuzluğunun farkında olan bitFlyer, hükümetin bu isteklerine olabildiğince cevap verdi ve kendi altyapısını yeniden düzenleme yoluna gitti.
Coincheck, CoinRail ve Bithumb Hacklenmeleri
Son zamanlarda Coincheck ve Bithumb gibi büyük borsalara yapılan saldırılar sonucu, şu sıralar, köklü kripto para borsalarının bile hükumetlere karşı herhangi bir kozu ve savunma yapabilecekleri bir dayanakları yok.
Yapılan üç saldırıda da hiçbir yatırımcının varlığında eksilme olmazken, ki bunların arasında 500 milyon dolarlık Coincheck NEM saldırısı da var, saldırıların can yakan noktası bu saldırıların daha gerçekleşmeden önce bile borsalar tarafından bilinen açık noktalardan yapılmış olması.
Gelecek aylarda Japonya, Güney Kore ve ABD gibi büyük piyasalardaki kripto para borsaları yetkililer ile beraber çalışarak kripto para sektörünü yasallaştırmaya çalışacak.