Sizlere, Çin ve madenciler arasında yaşanan sorunun ardından birçok Çinli madencinin yeni bir alternatif olarak Canada’nın Quebec şehrine göç ettiğinin haberini vermiştik. Bu gelişmenin ardından, Kanada’da kurulan yeni bir şirketin, madencilik sırasında açığa çıkan ısı enerjisini kullanarak doğaya katkıda bulunmaya çalışacağı haberleri geliyor.
Kanada’da Yeni Kurulan Şirket Bitcoin Madenciliği ile Besin Üretecek
Kripto paraların çıkarılmasında kullanılan madencilik sisteminin açığa çıkardığı ısı, Kanada’da yeni balık çiftlikleri kurulmasında ve bitkilerin yetiştirilmesinde yer oynayabilir. Ülkede hayatına başlayan yeni bir girişim, bu işlem sırasında açığa çıkan ısıyı kullanarak ağaç ve balık yetiştirmeyi planlıyor.
Bitcoin madenciliğinin doğaya zararları sıkça tartışılan bir konu iken, bu konu ile alakalı daha önce sitemizde ufuk açıcı bir makale yayınlamıştık. Kanadalı bu girişim, açığa çıkan bu ısıyı kullanarak doğaya katkıda bulunmayı amaçlarken; konunun fikri ise Kanadalı Bitcoin madencisi Bruce Hardy’e ait. Ülkenin Manitoba adlı şehrinde 30 madencilik ekipmanının bir arada bulunduğu bir merkezde madencilik yapan Hardy, bu ısıyı kullanarak balık ve fidan üretilebileceğini belirtti.
Öyle ki, madencilik yaptığı merkezin ilk katında büyük bir balık tankı bulunuyor. Tankın içindeki sıvı ciddi şekilde nitrat ürünleri içerirken, bunun da fidanların yetiştirilmesi için çok uygun bir ortam olduğu belirtiliyor. Hardy, butona bastığında nitrattan zengin sıvı maydanoz, ıspanak ve diğer yeşillik fidanlarının bulunduğu kaplara aktarılıyor ve bu sayede bu bitkiler büyümeye devam ediyor. Aynı zamanda daha iyi besin üretimi için öncülük eden bir şirketin CEO’luğunu da yapan Hardy, yerel basına verdiği röportajda ”Bunlar hep birbiriyle bağlantılı sistemler. Aynı doğadakiler gibi.” ifadelerini kullandı.
2 yıldır madencilik yaptığını anlatan Kanadalı girişimci, öncelikle merkezine büyük bir klima sistemi kurmayı düşündüğünü ancak daha sonra bu esnada açığa çıkan ısının daha güzel bir şeye sebep olabileceği fikrine vardığını ifade ediyor. Bitcoin ve madenciliğinin bu denli popüler olmasının doğada yetişen besinlerin de üretimine bu sayede katkıda bulunduğuna dikkat çeken Hardy, bunun toplumun da yararına olduğunu belirtiyor.
Merkezin bulunduğu kasaba muhtarı Dwayne Clark da bu sistemi destekliyor.
”Şimdiye dek alınan sonuçlara baktığımızda bunun buradaki insanlar için güzel şeylere gebe olduğunu söyleyebilirim. Bu hamleyle daha şimdiden Bitcoin madenciliği gibi, burun kıvrılan bir işe bakışı değiştirmeyi başardı. O yüzden bunun devamının gelmesi için destek vermeye hazırız.”
Hardy, Bitcoin madenciliğinden kazandığı paranın bu kurduğu sistemde çalışan insanların maaşını ödemesini sağladığını belirtiyor. Elbette geri kazanımlar için insanlara ne yaptığımızı anlatabilecek mecralara da bu şekilde ulaşabiliyoruz diyen Hardy, işlerin iyi gittiğini belirtiyor.
Manitoba da Madenciler İçin Önemli Bir Durak Olabilir
Aynı Quebec gibi, Manitoba da Çin ile sorun yaşayan madenciler için büyük bir çekim merkezi oluşturmuş durumda. Ancak Hardy, şu ana kadar merkezin sadece bir kısmında bu işlemin yapıldığını belirtiyor. Ancak Çinli madencilerin şehre gelmesinin başlamasıyla projesine olan ilginin ciddi şekilde arttığını da sözlerine ekliyor ve bu ilgiyle birlikte ilerde daha büyük ve geniş bir şekilde bu işi yapmayı umuyor.
Manitoba gibi birçok şehir, şu an için madencilerin ilgisini çekiyor. Ucuz hidro elektrik fiyatları, soğuk hava ve Kanada faktörü birleşince birçok madenci şirketi ülkede merkezler açmak için adeta birbiriyle yarışıyor. Hardy, bu enerjiyi kullanarak şehir için mükemmel şeyler yapılabileceğini ve bunun için çalışmaya devam edeceklerini söylüyor.
Ancak tüm bu olumlu gelişmelere karşın Manitoba’da elektrik fiyatlarının 1 Nisan itibariyle %7.9 oranında artacağını da söyleyelim. Bu durumda Manitoba’yı Quebec’ten daha pahalı elektriğe sahip yapacak.