Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kore Yargıtay’ı Kripto Para Düzenlemelerinin Yasallığına Karar Verecek

Güney Kore’nin kripto paralara yaptığı düzenlemelere karşı Anayasa Mahkemesi’nde açılan dava Yargıtay’a taşındı. Eğer dava süreci sonunda Güney Kore’nin yaptığı düzenlemelerin anayasaya aykırı oldukları kararına varılırsa ülkede kripto paralara yönelik getirilmiş tüm düzenlemeler geçersiz kılınabilir.

Yargıtay’a Aktarıldı

Güney Kore hükûmetinin kripto paralara yönelik yaptığı düzenlemelere karşı Aralık ayının sonunda yapılmış anayasal itiraz, ülkenin Anayasa Mahkemesi tarafından Yargıtay’a sevk edildi.

Avukat Jeong Hee-chan “ticaretin hiçbir yasal gerekçe olmadan idari yönergeyle düzenlenmesi mülkiyet haklarının ihlalidir” dedi. Jeong’un hukuk ofisi şöyle belirtti:

“Hükûmetin düzenlemeleri ticareti zorlaştırarak dijital paraların değerini düşürüyor. Dolayısıyla bu, hükûmetin yasa dışı uygulamalarla insanların mülkiyet haklarını ihlal etmesidir.”

“Düzenlemelerin gerekli olduğu konusunda hemfikiriz” diyen Jeong “ancak düzenlemeler, ilgili yasalar uygulamaya konulduktan sonra gelmeli” diyor. Sunulan dilekçe aynı zamanda hükûmetin insanların mülkiyet haklarına saygı duymasını talep ediyor ve ancak ve ancak halk genelinde uzlaşmaya varıldıktan sonra düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor.

Gerçek-İsim Sistemi Adaletsiz Mi?

Kripto paralara uygulanan düzenlemeler bünyesinde hükûmet, kripto para borsalarındaki hesapların gerçek-isimler kullanılarak açılması gerektiğini bildirmişti. Bu sistem 30 Ocak itibariyle de uygulamaya konuldu.

Düzenleyicilere göre kripto para yatırımcıları tarafından kullanılan tüm dijital hesaplar, gerçek-isim kullanılarak açılmalı yoksa bu hesaplara para yatırılamayacak. Ancak bu karardan bir hafta geçmiş olmasına rağmen ülkenin en büyük dört borsasındaki dijital hesapların yalnızca %8.21’i bu düzenlemelere uyum sağladı ve düzenlemelere aykırı kalan hala daha 1.6 milyon hesap var.

Bunun yanında, ülkedeki bankalar yalnızca Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit borsaları için bu gerçek-isme dönüştürme hizmetini sağlıyorlar ki bu da ülkedeki küçük borsaların yardımsız kaldığı anlamına geliyor. Economic Review:

“Dijital paralardaki gerçek-isim sistemindeki en önemli sorun adaletsizlik. Hükûmet, ana yargıdaki hangi gerekçeleri kullanarak dijital para gerçek-isim sistemini yürürlüğe koyduğunu netleştirmeli. Anayasa’da insanlara verilen basit hatlar yalnızca Ulusal Meclisi tarafından belirlenen yasalarla kısıtlanabilir.”

Top Star News’e göre “hükûmet gerçek-isim sisteminin Bankacılık Kanunu ve Finansal Bilgi Yasası dahilinde meşru olduğunu iddia ediyor” ancak hükûmetin ısrarlarına rağmen:

“Eğer mahkeme (bunun) anayasaya aykırı olduğunda karar kılarsa hükûmetin tüm kripto para düzenlemeleri geçersiz kılınabilir.”

Economic Review’a göre bu konu Anayasa Mahkemesi Yasası’na göre “180 gün içinde kararlaştırılmalı” ve dava 30 Aralık’ta açılmıştı. Yani davanın Haziran sonunda açıklık kazanması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment