Koreli Yatırımcı ETH Yerine XRP’yi Tercih Ediyor
Messari tarafından yayınlanan kripto para raporuna göre Güney Kore’deki yatırımcılar Ethereum yerine XRP ile işlem yapmayı tercih ediyorlar. DeFi pazarının Batı ülkelerine kıyasla daha az popüler olduğu Kore’de Bitcoin’den sonra en çok hacim XRP’ye ait.
Messari ekibinden Mira Christanto, Güneydoğu Asya’daki kripto para pazarı ile ilgili bir rapor hazırladı. Çin, Güney Kore, Japonya ve birkaç farklı ülkenin ele alındığı raporda bazı kripto paralar arasında kayda değer miktarda hacim farklılığı olduğu tespit edildi.
Güney Kore’de BTC ve XRP zirveyi çekti
Güney Kore’de çalışan her on kişiden üçünün kripto para yatırımı yaptığı düşünülüyor. Bu popülerlik, ülkeden Bithumb, Upbit, Korbit ve Coinone gibi devlerin çıkmasını sağladı. Dört borsanın her biri en az 1 milyon dolarlık dijital varlık tutuyor. Bu, onları sahip oldukları varlıklara ilişkin beyanda bulunmaya itiyor. Christanto bu beyanları baz alarak Kore’deki en popüler kripto paraları tespit etti.
Güney Koreli yatırımcılar arasında en popüler kripto paranın önce Bitcoin, ardından XRP olduğu görüldü. Bunun sebebi insanların Ethereum ve DeFi tokenlarına yönelmiyor olması. Kore wonu ile desteklenen stablecoin sayısının artmasının veya Kakao gibi şirketlerin DeFi projelerini desteklemesinin bu yönde bir trendi tetikleyebileceği düşünülüyor.
Japonya’daki ortağıyla ilişkisi iyi
Mt. Gox dahil olmak üzere pek çok hack saldırısına ev sahipliği yapmış Japonya’da, kripto paralara yönelik katı regülasyonlar bulunuyor. Ülkede lisans almayı başarmış 26 borsa bulunurken bunlar dünyanın en popüler kripto paralarından biri olan USDT’yi listeleyemiyor. Ülkedeki bireysel yatırımcıların bu nedenle yurt dışı merkezli platformlara yöneldiği düşünülüyor.
Japonya’daki SBI Group gibi şirketlerin XRP’ye karşı tavrı olumlu. Ripple ile 2017 yılında ortaklık kuran SBI, yüzde 50’si XRP’den oluşacak şekilde yeni bir kripto para fonu kurmayı planlıyor. SBI’ın ABD’deki SEC davasında Ripple’ı desteklediği biliniyor. Christanto Japonya’daki şirketlerin “merkezi sistemlere güvendiğini ve tercih ettiğini” söylüyor.
Malezya ve Filipinler’de güçleniyor
Filipinler nüfusunun yüzde 80’i gerekli imkanlara sahip olmasına karşın banka hesabı açmıyor. Ülkedeki finans işlemlerinin büyük bir kısmı yurt dışı kaynaklı olduğu için bu transferlere önem veriliyor. Messari’nin çalışmasına göre ülkedeki kripto para hacminin yüzde 80’i ile yüzde 85’i, MoneyGram gibi kripto para kullanan finans şirketlerince sağlanıyor. MoneyGram’in Ripple ile ortak olduğu bilinirken ülkede BTC-PHP (Filipinler pesosu) koridorundan sonra en popüler koridorun XRP-PHP koridoru olduğu görülüyor.
Güneyde Malezya’ya inildiğinde, daha sert regülasyonlar ile karşılaşılıyor. Malezya’nın regülatörü SCM kripto paraları yasal birer ödeme aracı olarak tanımıyor, ülkede türev ticareti yapılmasına izin vermiyor ve sadece kendi onayladığı kripto paraların listelenmesine imkan tanıyor. SCM’nin Bitcoin, Ethereum ve Litecoin’in yanı sıra XRP’ye de yeşil ışık yakması onun Asya’daki konumunu güçlendiriyor.