Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Birimleri Güvenilir mi, Finans Kurumları Ne Diyor?

Finans kurumlarının kripto para birimlerinden neden çekindikleri belli oldu. ACAMS anketine göre kurumsal yöneticiler yasa dışı işlemlerde kullanıldığı gerekçesiyle kripto para birimlerinden uzak duruyorlar.

Mali suçla mücadele konusunda dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan ACAMS yeni bir kripto para raporu yayınladı. Kripto Para Birimlerinin Riskleri ve Yasallığı Anketi adıyla yayınlanan bu raporda hukuk ve finans gibi alanlarda uzmanlaşmış, devlet kurumların görev alan, şirketlerin çeşitli departmanlarında yöneticilik yapan 500’den fazla ismin görüşüne yer verildi. Katılımcıların %49’u finans kuruluşlarında, %24’ü devlet kurumlarında, %10’u kripto para şirketlerinde, %18’i daha farklı şirketlerde görev almakta.

3 Haziran – 22 Temmuz 2020 tarihleri arasında düzenlenen ankete katılanların %32’si Kuzey Amerika’da, %23’ü Avrupa’da, %22’si Asya’da, %8’i Güney Amerika’da, %7’si Afrika’da, %5’i Orta Doğu’da, %3’ü Okyanusya’da faaliyet gösteriyor veya ikamet ediyor. Ankette bu isimlere kripto paralar hakkındaki çekinceleri, görüşleri, hangi kripto paralara aşina oldukları, kripto paraların geleceği hakkında ne düşündükleri soruldu. Anketin öne çıkan bazı noktalarını sizler için derledik.

En Popüler Kripto Para Hangisi?

Anket katılımcılarının kripto para birimlerine genel olarak aşina oldukları söylenebilir. Katılımcıların %96’sı Bitcoin, %66’sı Ethereum, %44’ü Litecoin, %44’ü XRP, %32’si Monero, %30’u Tether, %27’si Dash, %24’ü Zcash hakkında bilgi sahibi. %3’lük kesim ise bu kripto paraların hiçbirine dair bilgi sahibi değil.

Kripto Paraların Kullanım Alanı

Katılımcıların %69’u kripto para birimlerinin itibari paralara alternatif olarak kullanılamayacağını düşünüyor. Kripto paraların daha farklı alanlarda kullanılabilmesi için devletlerin kripto para birimlerini resmen tanıması gerektiğini düşünenlerin oranı ise %45.

Kripto paraların itibari paraya alternatif olamasa da finansal katılım oranını artırmak için kullanılabileceği düşünülüyor. Katılımcıların %50’si kripto paraların bu amaçla kullanılabileceğini düşünürken buna karşı çıkanların oranı %26 oldu.

Kripto paraların günümüzde ne amaçla kullanıldığı sorusuna finans uzmanlarının %35’i “yasa dışı işlem yapmak” yanıtını verdi. Kripto paraların “yatırım ve spekülasyon” amacı ile kullanıldığı düşünenlerin oranı ise %58.

Kripto Para Birimleri Güvenilir mi, Ne Kadar Riskli?

Anket katılımcılarının %55’i kripto para birimlerini riskli olarak tanımladı. Finans ve devlet kurumlarında çalışanların sırasıyla %63’ü ve %56’sı kripto paraları riskli olarak görürken bu oran kripto para sektöründe çalışanlar için %9 oldu.

Kripto paraların yasa dışı işlem konusunda mı yoksa tüketici güvenliği konusunda mı daha riskli oldukları sorusuna ise katılımcıların %61’i “yasa dışı işlem” yanıtı verdi.

Kripto Paraların Başlıca Riskleri Neler?

Düzenlenen ankette kripto para birimlerinin para aklamak, dark webde işlem yapmak, kaçakçılık yapmak, uluslararası yaptırımları delmek, terör örgütlerini veya insan kaçakçılığını fonlamak ve ilk dijital para arzı (ICO) dolandırıcılıklarında kullanılmak için kullanılabileceği belirtildi. Bunlar kripto paraların en büyük riskleri olarak gösterildi.

Ankete katılan finans kurumları kripto paralara ilişkin en büyük sorunun “para aklamak” ile ilgili olduğunu öne sürdü. Devlet görevlilerinin en çok çekindiği nokta ise dark web oldu. Bu arada özel sektör çalışanları kaçakçılığa dikkat çekerken kripto para sektöründe çalışanların algıladığı en büyük tehdit para aklamak ve ICO dolandırıcılığı yapmak oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment