Kripto Para Piyasasından Asya Çıkarsa Geriye Ne Kalır?
Messari ekibinden Mira Christanto, Asya pazarının kripto para dünyasındaki konumunu inceledi. Global kripto para işlemlerinin neredeyse yarısının Asya’dan geldiği; türev piyasasının neredeyse tamamına yakınının Asyalı yatırımcılar tarafından ayakta tutulduğu tespit edildi.
Asya günümüzde ‘kripto para devi’ olarak adlandırılabilecek birçok şirketin doğum yeri; birçok kripto para ‘balinasının’ okyanusu oldu. Eskiden portföy yöneticiliği yapan, ardından Messari ekibine katılan Mira Christanto bu pazarın önemini sayılarla ortaya koydu.
Kripto işlemlerinin yarısı Asya kaynaklı
Asyalı kripto para kullanıcıları 12 ay içerisinde 296 milyar dolar değerinde işlem yaptılar. Chainalysis’in bir yıl boyunca topladığı bu veriler, global kripto para işlemlerinin %43’ünün Asya merkezli olduğunu gösterdi. Asya bu haliyle kripto para dünyası için Kuzey Amerika ve Avrupa’nın toplamı kadar önemli bir rol oynuyor.
Asya’nın dominansı geçmiş yıllara bakıldığında açık bir şekilde görülebiliyor. 2016’nın bazı dönemlerinde dünya genelindeki toplam bitcoin hacminin %90’ı BTC/RMB (Çin yuanı) paritesinden geliyordu. Çin’in 2017’de uygulamaya başladığı yasaklar bunu değiştirdi.
İmkanları kısıtlanan Çinli trader’lar eşten-eşe (P2P) alım-satım yöntemlerine yönelmeye başladı. Messari’nin araştırmasına göre ilerleyen yıllarda bayrağı Japonya ve Hong Kong gibi bölgeler taşımaya başladı.
Vadeli işlem piyasasının net lideri
Christanto, Asya’nın bu rolü üstlenmesini tesadüfi bulmuyor. Onun incelemesine göre Asya ülkelerinde bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş kişi sayısının fazla olması, yatırımcıların neredeyse kumar sayılabilecek tarzda enstrümanlara ilgi duymaları, e-ödeme teknolojisinin gelişmiş olması ve bölge genelindeki ‘finans merkezi’ çokluğu; Asya’ya kripto para konusunda avantaj sağlıyor.
Bu avantaj kendisini farklı alanlarda açığa çıkarıyor. Vadeli bitcoin işlemlerinin %94’ünün; vadeli ethereum işlemlerinin ise %98’inin Asyalı şirketlerde toplandığı görülüyor. Çin’in bitcoin hash oranının %65’ine ev sahipliği yapıyor olması, Malezya’nın bu listede beşinci sırada konumlanması da buna örnek gösterilebilir.