Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Boğa Koşusu Sürdürülebilir mi?

Lider altcoin Ethereum (ETH) bin 420 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Uzmanlara göre, ETH yükselişini sürdürebilir. Peki, bu inancı destekleyen bulgular neler?

Dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum, son 24 saatte tüm zamanların en yüksek değerini gördü. ETH piyasa değeri 155 milyar doları geçti. Ether, Bitcoin fiyatı yerinde sayarken yakaladığı ivme ile piyasa hakimiyetini %15’in üzerine taşıdı.

Ethereum bin 420 doların üzerinde işlem gördükten sonra ufak bir düzeltme yaşasa da birçok piyasa uzamanı ETH için rallinin sonlanmadığını ileri sürüyor. Analistler ETH fiyatı için önemli bir direnç teşkil eden bin 400 doların kolaylıkla temizlenebileceğine ve yükselişin devam edebileceğine inanıyorlar. Ethereum boğa koşusu için “devam” sinyalleri veren göstergeler neler?

Teknik faktörler “undervalued” diyor

Bazı teknik faktörler Ethereum için oldukça olumlu sinyaller veriyor. Günlük aktif Ethereum adreslerinin sayısı son 12 ayda ikiye katlanarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 550 bine ulaştı ve Bitcoin’i %50 oranında geride bıraktı. Aynı zamanda 2020 yılında 20 milyar dolar değerinde ERC-20 tabanlı sabitcoin (stablecoin) basıldı. Bu da ağdaki günlük aktif adres sayısının rekora koşmasını pekiştirdi.

100 bin doların üzerindeki ETH işlemlerinin sayısının ise bir önceki rekorun görüldüğü Ocak 2018’den 7 kat daha düşük olduğu gözlemleniyor. Bu çerçeveye göre birçok uzman kurumsal yatırımcıların Ether için henüz harekete geçmediğini belirtiyor. Token Terminal tarafından paylaşılan bir grafik, Ethereum fiyatının ağ ücretlerine göre tüm zamanların en düşük seviyesini gösterdiğini gözler önüne serdi. Bu göstergelere göre ETH fiyatı dün yeni bir rekor kırsa da “undervalued” bölgede yer alıyor.

Balinalar çekiliyor, ETH Bitcoin’den ayrılıyor

ETH fiyatı rekor seviyesini aşmadan önce Ethereum balinalarının borsalardaki fonlarını çekmeye başladı. Bu hareket ETH fiyatı için güçlü bir yükseliş ivmesi doğurdu ve borsalardaki Ether arzı beş ay önceye göre %2’den fazla gerileyerek %22’de konumlandı.

Genel anlamda ETH fiyatının Bitcoin hareketlerini takip ettiği varsayılıyordu. Fakat Ether gösterdiği ivme ile bu korelasyonu bozmuş olabilir. Son 24 saatte BTC fiyatı %4’e yakın gerilerken, ETH fiyat performansı Bitcoin’in önünde yer almayı başardı.

Uzmanlara göre Ethereum balinalarının bu eğilimi fiyat yükseliş beklentisini işaret ediyor olabilir. Aynı zamanda BTC belirli bir sıçrama gösteremezken Ethereum’un atağa geçmesi yatırımcı ilgisinin lider altcoine bölündüğünü de belirtebilir.

CME listelemesine günler kaldı

Dünyanın önde gelen türev borsası CME Group 16 Aralık 2020’de yaptığı duyuru ile ETH vadeli işlemlerini 8 Şubat 2021’de başlatacağını açıkladı. ETH, Bitcoin’den sonra genellikle kurumsal yatırımcıya hizmet eden CME borsasında listelenen ikinci kripto para oldu.

Ethereum’un CME’de listelenmesi ile daha fazla büyük değere sahip yatırımcının dikkatini çekmesi ve güvenilirliğini pekiştirmesi bekleniyor. CME Group yatırımcılarının Ether’e bu şekilde maruz kalması ile benimsenmenin artacağı ve ETH fiyatı için yeni keşifler gerçekleşebileceği öngörülüyor. CME, ETH için kurumsal sermayeyi sektöre yönlendirmek için bir kanal görevi görebilir.

Bunlar dışında Ethereum destekli DeFi platformlarına artan ilgi ve merkeziyetsiz finans hizmetlerinin benimsenmesinin de ETH fiyatını yükselten etkili olduğu öne sürülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!