2017 yılında kripto paraları sarıp sarmalayan yoğun talep ve ilgiyle birlikte devletlerin yasal düzenleyicilerinin kripto para sektörüne el atmak istemeye başlaması an meselesiydi. Bankalar, merkez bankaları, düzenleyiciler ve diğer finansal kurumlar kripto paraları nasıl düzenleyeceklerini çözmek için yoğun çalışmalar yürütüyorlar.
Düzenleyiciler -ve finans sektöründe danışılan isimler- kripto paraların 2017 yılında yaşadığı devasa büyümeyi beklemiyorlardı gibi görünüyor. Ama artık yepyeni düzeye ulaşmış olan kripto para sektörüyle birlikte düzenlemeler de yavaş yavaş gelmeye başladı.
Artık Yeni Değil
Bitcoin dokuz yaşında olmasına rağmen ancak yeni yeni Bitcoin’in artık “yeni” olmadığını söyleyebiliyoruz. Bitcoin artık her türlü yatırımcıya hitap etmeye başladı. Wall Street‘teki yatırımcıya da, sokaktaki yatırımcıya da.
Güney Afrika’daki Rand Merchant Bank’in Blockchain lideri Farzam Ehsani, büyük bir bankada elde ettiği bu sıfat ile durumun ciddiyetini kanıtlıyor. Ehsani kripto paralar hakkında şöyle konuşuyor:
“Bunun ve bunun ekonomi için ne ifade ettiği hakkında düşünmeyen tek bir merkez bankası veya finansal kurum yok.”
Düzenleyiciler Kolları Sıvıyor
Yasal düzenleyiciler artık Bitcoin’i ve genel olarak kripto paraları ciddiye aldıkları için -tehdit olarak veya başka türlü- kollarını sıvamaya başladılar.
Kore’de kripto paraların toptan yasaklanacağına dair haberlerin çıkması da bunun göstergelerinden biri. Neyse ki Kore’de tamamen yasak gelmeyecek ancak yine de bu haberler piyasayı etkiledi.
Kripto para sahnesinde genelde tüm ışıklar Bitcoin’in üstünde oluyor. Bu yüzden düzenleyicilerin alacakları kararlarda da namlunun ucunda genelde Bitcoin oluyor ancak piyasada 1000’den fazla kripto para var.
Sıkı Çalışma
Düzenleyiciler kripto paralar hakkında ne yapacaklarını hala daha düşünüyorlar. Kripto paraları düzenlemek oldukça zor çünkü bu paraların doğası, otoriteye dayalı bir sistemi direkt olarak reddeden cinsten. Dolayısıyla bu paraları geleneksel finans kurumlarına yaraşır şekilde düzenlemeye çalışmak epey sıkı çalışma gerektiriyor.
Satın alımın ve satmanın gerçekleştiği, kripto paralar ile devlet paralarının etkileşim halinde olduğu kripto para borsaları da belli düzenlemelere maruz kalıyorlar. Farzam Ehsani özellikle bu borsalara daha fazla düzenleme gelmesini bekledi ancak şu ana dek borsalara genel olarak değil, tane tane düzenleme geliyor.
Benimseme Artıyor
Artık dinozordan farkı kalmamış, fosilleşme haline kadar gelmiş bazı kurumların kripto paraları -biraz bile olsa- ciddiye almaya başlaması uzun vadede olumlu bir şey.
Çünkü bu kurumların da sektörü tanıması kripto para piyasasına meşruluk katıyor. Düzenleyiciler ne yaparlarsa yapsınlar kripto para piyasasını da tam anlamıyla öldüremiyorlar gibi görünüyor. Kripto paralara yapılacak düzenlemelerin teoride son derece olumlu yönleri de var ve bu olumlu yönler gerçekliğe dönerlerse piyasaya istikrar gelebilir ve oynaklık bir son bulabilir.