Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Londra Üniversitesi, Sahte CV’ler ile Bitcoin Doğrulama Metodunu Kullanarak Savaşacak

Bir an için gözünüzü kapatın ve canınızı emanet ettiğiniz doktorun, sahte diplomalı bir çalışan olduğunu düşünün. Ya da bir iş için başvuru yaptığınızda sahte bir CV oluşturmuş birinin sizin elinizden işi kaptığını. Bunlar size çok ütopik gelebilir ancak; işin aslı pek de öyle değil. Gerek ülkemizde gerekse de dünyada son dönemde sahte diploma ve CV oluşturan insanların sayısı bir hayli arttı. Hatta bu işi meslek olarak yapan kişiler dahi var. Bunların oluşmasına bir etken de elbette böyle belgeleri doğrulatmanın hem zamanen hem de madden biraz masraflı olması. Ancak, tüm bu sorunlara çözüm bulabilecek yeni bir aktör olabilir: Ne alaka demeyin, ancak Bitcoin bu işi yapabilir. Nasıl mı, buyrun haberimize:

Bitcoin CV Doğrulaması

İngiltere’nin başkenti Londra’da faaliyet gösteren University College London, yani Londra Üniversitesi, yaptığı açıklama ile üniversite bünyesinde bulunan Blockhain Teknolojileri Araştırma Merkezi’nin MSc mezunlarının akademik yetkinliklerini hemen doğrulayabilecekleri bir sistem üzerinde çalıştığını açıkladı. Üniversiteden yapılan açıklamada, bu akademik yetkinlik doğrulama metodunda ise Bitcoin’in kullanılacağı açıklandı.

2016 ve 2017 yıllarında eğitimini tamamlamış kişilerin, Londra merkezli bir start up firması olan Gradbase‘in oluşturduğu veri tabanına akademik bilgilerini kaydederek, onay alabilecekleri kaydedildi. Şirketin veri tabanına giriş yapacak olan mezun öğrencilerin her birine bir QR Kodu verileceği, öğrencilerin sisteme kendileri ile alakalı bilgileri gireceği ve bu kodda bahsi geçen kişi ile alakalı tüm CV bilgilerinin ve diğer kişisel özelliklerin taranabileceği kaydedildi. Aynı zamanda okulun da bu verilerin doğruluğunu ve geçerliliğini kontrol ettiğini ve sistemin de doğruluğu Bitcoin kullanarak teyit ettiği de gelen haberler arasında.

Yani, bir iş başvurusunda bulunacak olan bir kişi, ilgili firmaya bu QR kodunu verecek ve tüm CV iş veren kurumun karşısına çıkacak.

Bu şirketin kurucularından biri olan Cedric Colle’e göre ise, böyle bir sistemin gerekliliği hayli aşikar. Konuyla ilgili konuşan Colle, akademik düzeyde bu tarz sahte diploma veya sahte CV gibi olayların artık çok sık yaşanır hale geldiğini belirterek, şirket olarak buna bir çözüm bulmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Colle, ayrıca bu alanda öncü olmakla yetinmek istemediklerini belirterek, gelecek planlarının da dünyaya açılmak olduğunu teyit etti.

Londra Üniversitesi’nin Blockhain Labaratuvarı

İngiltere’nin güzide başkentinin kalbine kurulan ve neredeyse 200 yıllık eğitim tarihi ile geçmişten günümüze çok başarılı bir grafik çizen Londra Üniversitesi, şu an için tüm İngiltere’de en gelişmiş 3. üniversite olarak gösteriliyor. Üniversitede 150 farklı ülkeden 38 bin öğrenci eğitim alırken, tam 11 bin adet de personel istihdam ediliyor.

Üniversite bünyesinde hayatına başlayan Blockchain Araştırma Labaratuvarları’nın kuruluş amacı ise Blockchain teknolojisinde çağı yakalamak, hatta trend belirleyip, çağın önüne geçmek. Blockhain ve Bitcoin temelli gelecek teknolojiler üzerine kafa yorulan ve araştırmalar yapılan bu merkez; bu sektördeki birçok şirkete ve kişiye de danışmanlık hizmeti veriyor.

Merkezin başındaki isim Paolo Tasca ise, alanında öncü olan bir Start up firması ile işbirliği yaptıkları için çok mutlu. ”Alanında bir ilki başaracak olan bir firma ile birlikte çalışmak inanın bizim için mükemmel bir mutluluk kaynağı.” diyen Tasca’ya göre, üniversite bünyesinde kurulan bu merkez, gelecekteki Blockhain teknolojilerinin evriminde adeta bir popülarite yuvası olacak ve trend belirleyecek. Tosca’ya göre, gelecekte Blockhain teknolojilerinin gideceği yönde, bu merkezin belirleyici rolü olacak. Tosca, aynı zamanda Blockchain felsefesinin yolun henüz başında olduğunu belirterek, ”daha gerçekleşecek çok şey var ve onlar gerçekleştikten sonra bu sistem ana akım bir olay haline gelecek.” diyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment