Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malta Hükümeti’nden Bir Hamle Daha: Kripto Paralar İle İlgili Üç Kanun Onaylandı

Malta parlamentosu, kripto paralar ve Blockchain ile ilgili üç yasa tasarısını kapalı bir şekilde oyladı ve onaylanan tasarılar, meclisten geçti. Malta’yı Blockchain ve kripto paralar konusunda öncü ülke yapmak için dizayn edilen bu yasalar, ülkenin Blockchain ve kripto para konusunda sahip olduğu vizyonun da bir nevi tezahürü olarak yorumlandı.

Oylamadan kısa bir süre sonra konuşan dijital inovasyondan sorumlu genel sekreter Silvio Schembri, parlamentodan geçen bu yasa tasarısında rol oynadığı için gururlu olduğunu belirtirken, bu projede ve süreçte yer alan herkese de tek tek teşekkür etti. Schembri, ayrıca Stephen McCarthy’nin de bu projede yer alacağını ve Dijital İnovasyon’dan sorumlu yönetici olarak bundan sonra görev yapacağını belirtti.

Hükümet Süreçten Oldukça Memnun

Konuyla ilgili hükümet kanadının oldukça memnun olduğu ifadeleri de gelirken, süreç hakkında konuşan Bitmalta kurucusu Dr. Joseph F Borg, şunları söyledi:

”Bugün, Malta’da yaşayan Blockchain ve kripto para meraklıları ve sektörün kendisi için tarihi bir gün. Malta’yı Blockchain konusunda büyük bir merkez yapmak için atılmış güzel bir adım attığımızı düşünüyorum. Parlementonun bu tasarıları yasalaştırmasıdemek, Malta’nın Blockchain konusundaki rolünün giderek artacağı anlamına geliyor ve sektörün de kredibilitesini arttırıyor. Bu işte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum ve onları tebrik ediyorum.”

Maltanın yasalaştırdığı üç tasarıdan birincisi Dijital İnovasyonlar ile alakalı. Bu yasa, Malta’da Dijital İnovasyon’dan sorumlu bir kurum oluşturulmasına olanak tanıyor. Bu kurum, ülkedeki kripto para ve Blockchain ile ilgili süreçlerden sorumlu olacak ve işi bir nevi yönetecek.

Tasarıda, bu yeni kurulun sınırları da çok net bir şekilde betimlenmiş durumda. Bu yeni otoritenin DLT teknolojilerinin onaylanmasında ve de bu hizmeti verecek kurumların ülkeye giriş çıkışının denetlenmesinde, bu kurum görev yapacak. Ülkede hizmet gösterecek Blockchain kurum ve kuruluşlarının veri yöntemleri ve güvenlik sistemlerinin de Malta standartlarına uyması gerekiyor. 17 Şubat 2018 tarihinde yayınlanan raporda, ülkede faaliyet gösterecek kurumların sertifika almasının zorunlu olmadığı ancak bunun tercih sebebi olduğu da açıkça ifade edilmişti.

İkinci tasarının kapsamı ise Teknoloji Anlaşmaları ve Hizmetleri ile ilgili. Otoritelere göre bu yasa taslağının ana amacı, ülkede faaliyet göstercek olan kripto para borsalarının düzenini ve işleyişini kontrol etmek ve onlara yardımcı olmak. Bilindiği gibi günlük işlem hacmine göre dünyanın en büyük borsası olan Binance, merkezini Malta’ya taşımış ve ülkede faaliyet göstermeye başlamıştı.

Üçüncü ve son taslak ise Sanal Finansal Ürünler ile ilgili. Özellikle de son dönemde sıkça tartışılan ICO’lar konusuna eğilecek olan bu tasarı, ICO’lar noktasında temel sınırlar çizmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda bu yasa taslağının kripto para borsaları ile ilgili de bir düzenleme sürecine öncülük etmesi bekleniyor.

Malta’nın yaptığı bu hamlenin yansımaları şimdilik olumlu ancak bazı çatlak sesler de yok değil. Bu tarz yasaların ülkedeki orta ve küçük büyüklükteki Blockchain ve kripto para girişimlerinin sonu olacağını düşünen muhalifler; bu hamlenin sadece büyük balıkların denizde gezmesini sağlayacağı fikrinde birleşmiş durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment