Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu Baskınında 20 Milyon Dolarlık Bitcoin’e El Koydu

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) ve diğer devlet kurumları ile ortak yürütülen bir operasyonda, Darknet üzerinde yasaya aykırı ürünler satan bir kaç satıcıyı ortaya çıkarıp bu satıcılardan 20 milyon doların üstünde Bitcoin ve silah ele geçirdi.

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen operasyonda Ulusal Güvenlik özel ajanları Darknet üzerinde kara para aklamaya çalışan kişiler olarak rol yapıp, ABD doları ile kripto para değişimi yapmak istediklerini belirttiler ve bunu yapabilecek bir satıcı bulmaya çalıştılar. Bunu yaparken de yasaya aykırı ürün ve hizmet sunan bazı satıcıları tespit ettiler.

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada Ajanların kripto para madencilik cihazları, silahlar, uyuşturucu maddeler, 3.6 milyon değerinde ABD doları ve altın külçeleri, yaklaşık 2.000 Bitcoin ve toplam değerleri 20 milyon doların üzerine çıkan diğer kripto para birimlerini ele geçirmiş olduklarını belirtti.

Operasyonun başarısı hakkında bir basın açıklaması yapan Başsavcı Vekili Rod J. Rosenstein, Darknet içerisinde yasa dışı satış yapan kişilerin çok rahat olmamaları gerektiğini ifade etti.

”Darknet içerisinde güvende olduğunu sanan suçlular yanılıyorlar.  Onların ağlarını açığa çıkartabiliriz ve bu gibi kişileri adalete teslim etmeye kararlıyız. Bugün 35’ten fazla sözümona Darknet satıcısını ele geçirdik. Onların silahlarını, uyuşturucularını ve 23.6 milyon dolar değerinde haksız kazançlarına el koyduk.”

Rosenstein açıklamalarının devamında Bakanlığın diğer hamlelerinin ne olacağı konusuna da değindi. Konferansın devamında ”eşi benzeri görülmemiş bir sayıda Amerikalının ölümüne yol açan fentanil” gibi ölümcül uyuşturucu maddelerin kaynağını kesmek için ülke çapında bir çalışma başlatılacağını ifade etti. Doktorlara göre bir kum tanesi kadar küçük miktarlardaki fetanil bile yetişkin bir insanın ölümüne yol açabilir.

Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Departmanı yöneticilerinden olan Derek Benner yaptığı açıklamalarda Darknet’in devamlı olarak değişime uğradığını ve bu değişimlerin platformdaki yasa dışı satıcıları bulmayı zorlaştırdığını ifade etti.

”Darknet  durmadan değişiyor ve çok daha karmaşık bir hale geliyor. Bu durum platform üzerinde yasaya aykırı bir şekilde ürün ve hizmet sunan satıcıları bulmayı daha da zorlaştırıyor.”

Bu operasyon sayesinde Ulusal Güvenlik Tahkikatları (HSI) ülke çapında 90’dan fazla aktif dava açabildi ve 35’den fazla Darknet satıcısının tutuklanmasını sağladı. DOJ bu operasyon esnasında Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Departmanı, ABD Gizli Servisi (USSS), ABD Posta Müfettişliği Servisi (USPIS) ve Amerikanın narkotik bürosu olan DEA ile beraber çalıştı.

USPIS kadrosundan soruşturmaya dahil olan müfettiş Peter R. Rendina‘ya göre posta müfettişleri ve diğer yetkili kurumlar ile yapılan bu ortaklık yasa dışı satıcılara, Darknet üzerindeki yasa dışı ürünlerin satımı ve dağıtımı konusunda ”hiçbir masraftan veya harcamadan” kaçınılmayacağı mesajını veriyor.

35’ten fazla Darknet satıcısı tutuklandı ve soruşturma hala devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment