Merkez Bankaları, CBDC Konusunda İş Birliği Yapmalı -BIS
Uluslararası Ödemeler Bankası’na (BIS) göre merkez bankaları, merkez bankası dijital paralarını (CBDC) geliştirirken iş birliği yaparak sınır ötesi ödeme işlemlerini daha verimli hale getirebilir.
BIS, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ortaklığıyla hazırlanan raporda, CBDC’lerin ne gibi tasarımsal özelliklere sahip olacağının henüz netleşmediği, bu tasarımların ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceği vurgulandı.
Rapora göre merkez bankaları, CBDC projelerini değerlendirirken bunların zarara yol açmamasına, verimliliği artırmasına, ödeme sistemlerini daha sağlam hale getirmesine, diğer sistemler ile uyumluca çalışabilmesine ve finansal katılımı iyileştirmesine dikkat etmeli.
Merkez bankaları tarafından geliştirilen farklı CBDC’lerin, birbiriyle uyum içerisinde çalışmasının sınır ötesi ödeme işlemlerini olumlu yönde etkileyebileceği düşünülüyor. BIS raporuna göre merkez bankaları bu noktada ya ortak bazı standartlar belirlemek ya da diğer CBDC’lerle birlikte çalışabilen sistemler geliştirmek için birbirleriyle iş birliği yapmalılar.
Raporda, geliştirilecek CBDC sistemlerinin harici sistemlerle de uyumlu olmasının önemi vurgulanıyor:
“CBDC’lerin daha farklı para çeşitleriyle ve ödeme enstrümanlarıyla birlikte var olabilmesi ve insanlar tarafından benimsenebilmesi için bunların hem yurt içindeki hem yurt dışındaki CBDC harici sistemlerle uyumlu olması esastır.”
CBDC’ler için kavram çalışmaları sürerken, bazı merkez bankaları bu projeyi hayata geçirmiş durumda. CBDC’lerin ilk örneğine 2020 yılında, Bahamalar Merkez Bankası imza atmıştı. Ardından Nijerya’da eNaira adlı CBDC çıkarılırken, Çin de e-CNY olarak adlandırdığı CBDC’yi denemeyi sürdürüyor.