Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Metaverse Temalı Tokenlar Facebook’un Kararı Sonrası Harekete Geçti

Kripto para ekosistemindeki metaverse temalı tokenlar, Facebook’un şirket ismini Meta olarak değiştireceğini açıklamasının ardından %70’i aşan oranlarda değer kazandı.

CoinGecko verilerine göre Decentraland (MANA) ve StarLink (STARL) fiyatları, geride kalan son 24 saat içerisinde sırasıyla %75,1 ve %57,2 oranlarında artış gösterdi.

Ethereum blockchainine dayanan Decentraland, kullanıcılarına dijital arsa alabilecekleri ya da yeni içerik ve uygulamalar üretebilecekleri, bunları deneyimleyebilecekleri ve bunlar üstünden kazanç sağlayabilecekleri bir sanal gerçeklik platformu sağlıyor. Bu platformdaki arsalar, mallar ve hizmetler MANA karşılığında satın alınabiliyor.

The Sandbox ekosisteminde alışveriş yapmak için kullanılan SAND, günlük bazda yaklaşık %33,3 oranında değer kazanırken, Sky Mavis’in günlük aktif oyuncu sayısı 2 milyona yaklaşan oyunu Axie Infinity’nin tokenı AXS, %12,4 oranında değerlendi.

AXS’in geliştiricisi Sky Mavis, bu ayın başında yapılan duyuruya göre Andreessen Horowitz (a16z) öncülüğünde yürütülen B Serisi yatırım turunda 152 milyon dolar yatırım aldı ve yaklaşık 3 milyar dolar değerlemeye ulaştı.

Facebook, kurum isminde değişikliğe gidiyor

Metaverse temalı tokenlardaki hareketlilik, Facebook’un sanal bir ortam yaratma planlarını detaylandırmasının ve kurumsal ismini Meta olarak güncellemesinin akabinde kaydedildi.

Sözlüklere ilk olarak bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 yılında tanıtılmasının ardından giren metaverse kavramı, Ernest Cline’ın sonradan sinemaya uyarlanmış Ready Player One romanında yeniden tasavvur edilerek ün kazandı.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, oluşturmayı planladıkları bu sanal platformda insanların “arkadaş ve aileleri ile bir araya gelip birlikte çalışabileceği, öğrenebileceği, oynayabileceği, alışveriş yapabileceği ve yeni şeyler oluşturabileceğini” söyledi.

Birlikte oyun oynarken, Meta

Meta’nın çalışmalarının odak noktasının metaverse tasarımını hayata geçirmek olacağı açıklanırken, şirketin 1 Aralık tarihinden itibaren borsada MVRS koduyla işlem görmeye başlayacağı belirtildi.

Facebook, bir süredir üstünde çalıştığı metaverse stratejisinde non-fungible tokenların (NFT) da yer alacağını duyurdu.

Sosyalleşme, Meta

Metaverse için merkeziyet tartışmaları başladı

Facebook, bu sanal platformu hayata geçirebilmek için 10 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını ve bu proje üstünde çalışması için önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa genelinden 10.000 kişiyi işe alacağını açıkladı.

Facebook, sanal gerçeklik şirketi Oculus’u 2014 yılında bünyesine katmıştı.

Sosyal medya devinin temellerini atacağı platformun, kripto para ekosistemindeki blockchain tabanlı metaverse projelerine kıyasla ne gibi farklılıklar göstereceği bilinmiyor.

IntoTheBlock araştırma birimi tarafından cuma günü paylaşılan bir analiz raporunda, Facebook’un kuracağı platformun Ethereum gibi merkeziyetsiz platformlara dayalı projelere kıyasla şeffaflık ve güvenlik açısından geride kalabileceği belirtildi.

“Web 2’ya dayanarak oluşturulabilecek metaverseler ile web 3’ye dayanarak oluşturulabilecek metaverseler arasında keskin bir ayrım var. Bunların ne yönde gelişeceği henüz belli olmasa da, kripto [tabanlı] bir metaverse daha kapsayıcı ve güvenli bir ağ vadediyor.”


Görsel: Mark Zuckerberg, Meta, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!