Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9998 No’lu CryptoPunk, ‘Satılmayan’ En Pahalı NFT Oldu

Bugün sabaha karşı 532 milyon dolar karşılığında satılmış gibi gözüken ama satılmayan 9998 numaralı CryptoPunk, bazı kripto para takipçilerini NFT sahibinin güdüleri konusunda merak içinde bıraktı.

CryptoPunks koleksiyonundaki NFT’lerin hareketliliğini takip eden Twitter botu, cuma günü saat 03:00 sularında 9998 numaralı punk’ın 124.457,07 ether (ETH) karşılığında satıldığına dair bir paylaşım yaptı.

2017 yılında oluşturulmuş 10.000 NFT’lik koleksiyonun bir parçası olan 9998, ekran üstünde non-fungible token tarihinin en büyük satışına konu olmuş gibi gözükse de bu işlem, ortada birbirinden ayrı bir satıcı ile alıcı bulunmadığı için tam anlamıyla satış sayılamaz.

Etherscan üzerinden takip edilebileceği üzere 0x9b5a** kodlu sözleşme, flash loan yöntemi ile birkaç farklı kaynaktan toplamda 124.457 ETH borç aldı, bu para 0x8e39** kodlu adrese yönlendirildi, daha sonra ise 0x8e39** kodlu adres, parayı 0x9b5a** kodlu sözleşmeye geri gönderdi ve 0x9b5a**, flash loan’u geri ödedi.

3.840 dişi punk’tan biri olan ve dağınık beyaz saçları, siyah ruju, yeşil palyaço gözleriyle ön plana çıkan 9998 numaralı punk, bu sürecin sonunda en baştaki adrese geri döndü.

Flash loan yöntemi, kullanıcılara borcu aldıkları işlem ile borcu geri ödedikleri işlemi aynı blok içerisinde gerçekleştirdikleri müddetçe teminat göstermeden borç alma imkanı tanıyor.

9998 numaralı punk’ın sahibi, kendisine ait birkaç farklı adresi kullanarak bu NFT’yi kendi kendisinden, borç parayla ‘satın aldı’ ve ardından borcunu geri ödedi.

Lira cinsinden değeri 5 milyar lirayı aşan işlemin, kara para aklamak için yapılmış olabileceğinden şüphelenilmişse de, işlemin aynı kişi tarafından yapılmış olması ve bir ‘satış’ın gerçekleşmemesi, işlemin troll veya eğlence amaçlı yapılmış olabileceği düşüncesini doğurdu.


Görsel: 9998 numaralı punk, Larva Labs, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!