Morgan Stanley Araştırması En Fazla Bitcoin Borsasına Sahip Ülkelerden Biri Olduğumuzu Gösteriyor
İyi tanımlanmış düzenleyici çerçevesi sayesinde, Malta artık dünyanın en büyük kripto para birimi işlem hacmine sahip. Bu sonuç, Morgan Stanley bankasının yaptığı son araştırmalara değinen 29 Nisan tarihli Business Insider raporundan geliyor.
Analist Sheena Shah‘ın liderliğindeki Morgan Stanley araştırmacılarından oluşan bir ekip, tüm ülkelerdeki kripto para birimi borsaları ve kripto işlem hacmi dağılımı üzerine Coinmarketcap’tan gelen hacim verilerine ve ilgili borsaların web sitelerinde listelenen şirket kayıt bilgilerine dayanarak bir çalışma yürüttü.
Kripto ticaret hacminin en yüksek olduğu ilk beş ülke sırasıyla Malta, Belize, Seychelles, ABD ve Güney Kore. En çok borsaya ev sahipliği yapan ülkeler ise İngiltere, Hong Kong, ABD, Singapur ve Türkiye’dir.
Çalışmanın ilk keşiflerinden biri Malta ve Belize’den elde edilen verilerle ilgili çelişkiydi. – iki ülke ticaret hacmine göre dünyada birinci ve ikinci sıradalar ancak kayıtlı şirket sayısına göre 22. ve 24. sıralarda yer alıyorlar.
Araştırmacılara göre bu çelişki nispeten küçük ülkelerin ticaret hacmine göre en büyük iki borsaya ev sahipliği yapması gerçeğiyle açıklanıyor. Binance Mart ayında söz verdikten sonra bu yıl Hong Kong’dan Malta’ya taşındı ve şu anda Coinmarketcap verilerine göre ikinci en büyük borsa olan OKEx resmi olarak Belize’de kayıtlı. Shah şunları söyledi:
“Binance isimli en büyük borsa Malta’da merkez kurmaya yönelik niyetini açıkladı, bu yüzden bu şirketi çıkarırsak, Malta listenin çok gerisinde kalacaktı.”
Genel olarak Shah yerel kripto iş yönetmeliğinin uygunluğunun hangi ülkeye kayıt olacağına karar verirken kripto para borsaları tarafından dikkate alınan temel faktörlerden biri olduğu sonucuna vardı. Shah cazip olmak için belirli bir düzenleyici çerçevenin hoşgörülü olmasının zorunlu olmadığını ekledi. Bunun yerine iyi tanımlanmış olması gerektiğini çünkü bunun borsalar için ne bekleyeceklerini bilerek gelecek için planlama yapabileceklerini ifade ettiğini belirtti.
“Tanımlanmış ama aynı zamanda çekici olan bir düzenleme bir borsanın bir ülkeyi diğeri yerine seçmesini sağlar.-dijital(kripto) tokenler, müşteri varlıkları, AML politikaları, vergiler vb. ile ilgilenirken şirketlerin takip etmesi için bir dizi yasa. Düzenleme kesinliği şirketleri cezbetmenin bir parçasıdır bu sayede gelecek için ne bekleyeceklerini bildikleri için plan yapabilirler. Düşük vergiler de bir avantajdır.”
Bu varsayım yakın zamanda hükümeti kripto para birimleriyle alakalı işletmelere karşı olumlu bir duruş sergilediğini açıklayan Malta deneyimiyle aynı çizgide görünüyor. Morgan Stanley’in araştırması, Malta’nın düşünceli bir yasal çerçevenin aktif olarak geliştirilmesinin beklenen meyveleri verdiğine dair açık kanıtlar sağlamıştır.