Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NEO Foundation ve Ontology Foundation Ortak Bir Çalışma Başlattı

Mayıs ayında NEO Foundation ve Ontology Foundation bir uzlaşı belgesi imzaladı ve ikisinin katılacağı bir  Ortak Çalışma Koluna fon desteği sağlamayı kabul etti. Bu çalışma ekibinin amacı paylaşılan akıllı kontrat eko sistemi ve API ayarlaması yapmak. Ekip 6 ay boyunca çalışacak ve bu süre boyunca iki taraftan toplamda 4 milyon RMB (600.000 dolar) destek aktarılacak.

Söylenenlere göre hem NEO hem de Ontology, NeoVM [VM- Virtual Machine, Sanal Makine) ve akıllı kontratların açık bir standarda kavuşmasını amaçlayan NeoContract’ın kabulünü ve gelişimini destekleyecek

NeoContract, NEO blockchain’i üzerinde kurulu olan ve işlemlerin onaylanması, token satışları ve merkeziyetsiz uygulama gelişimini sağlayan bir akıllı kontrat sistemi. Sistem NeoVM, NeoContract API’leri ve yazılım geliştirme kitinden (SDK) oluşuyor.

NeoVM merkeziyetsiz, yığına dayalı bir Sanal Makine olup akıllı kontratların işleme konulduğu NEO için tasarlandı. Bol eşleşme potansiyelinden dolayı, Sanal Makine, blockchain uygulamalarına tek başına bağlı veya sadece bunlarla kısıtlanmış değil.

Açık standartlardaki vurgu ise bunların farklı ürünler veya hizmetler arasında birlikte çalışabilirliği ve veri değiş tokuşunu sağlayabileceğinden kaynaklanmakta. Bu kabul ve yayılma sürecini çok daha basit bir hale getirebilir.

NeoVM’nin sırasıyla, uygulama motoru, yığınlar ve birlikte çalışılabilir hizmetler isimli üç kilit dişlisi var.

  • Uygulama motoru

NeoVM’nin mimarisi.

Uygulama motorunun aynı zamanda hata ayıklayıcı programda kurulu olduğunu da unutmayın.

  • Yığın

NeoVM üç yığına sahip, yığın çağır, hesaplama yığını ve bekleme yığını. Yığın çağır fonksiyonların çağrıldığı andaki çalışma durumunu kaydeder böylece program gerekli fonksiyonun geri gönderildiği kontekslerde de çalışmaya devam edebilir. Hesaplama yığını ise geçici bellek depolama alanı olarak geçer ve akıllı kontrat kodu tarafından direkt olarak erişim sağlanabilir. Bekleme yığını ise, hesaplama yığınının artık işine yaramayan verileri depolar.

  • Birlikte Çalışılabilir Hizmetler

Birlikte çalışabilirlik uygulama motorunu, yığınları ve dış hizmetleri birbirine bağlayıp bunu kullanarak akıllı kontratların bütün NeoContract API’lerine erişebilmesini sağlar. NeoContract’ın düşük eşleşme özelliğinden dolayı NeoVM, NEO blockchaini dışındaki başka blockchain’lere veya kullanım alanlarına uygulanabilir.

NeoContract ‘daha zorlu görevleri daha büyük oranlarda yerine getirebilen ”gelişmiş” API’ler bulundurmanın yanı sıra, NeoVM aracılığıyla birlikte çalışabilirlik hizmetleri tarafından da NeoContract’a erişim sağlanabilir.

Yürütüm süresi verileri ise akıllı kontratların mevcut yürütüm aşamasını açıklar.

Dijital varlıklar – Neo dijital varlıkları iki kategoriye ayrılır: küresel varlıklar ve kontrat varlıkları. NEO küresel bir varlık. Kontrat varlıkları NeoContract’ın depolama fonksiyonuna dayanmaktadır.

NEO yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

”NEO akıllı kontrat geliştiricisi olmak için öncelikle en çok alışık olduğunuz ileri programlama dilini seçmeniz gerekiyor. NEO şu an için .NET programlama dillerini (C#, VB.NET, F#), Java dillerini (Java, Kotlin), Python ve JavaScript destekliyor.”

Seçtiğiniz programlama diline göre geliştiricilerin yazılımlarını test etmeleri için gerek araçları sağlamlaştırmak için tümleşik geliştirme organı (IDE) içeren geliştirme ortamını tercih edeceksiniz.

NeoX teknolojisi akıllı kontratların blockchain boyunca yürütülebilmesini sağlıyor. Akıllı kontratları işleme koymak bir çok adım gerektirirken bu süreç ya ”tamamen başarılı” ya da ”tamamen başarısız” ibareleri ile sonuçlanabiliyor. Bu teknoloji devreye girdiği zaman zincirler arası akıllı kontrat işlemlerini destekleyecek ve bunu yaparken süreklilikten taviz vermeyecek. Ancak bunu yapabilmek için NeoVM veya buna benzer bir teknolojinin kullanılması en büyük gerekliliklerden bir tanesi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment