Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

New York’lu Meclis Üyesinden BitLicense’ı Bitirecek Teklif

“Bu, BitLicense’ın yerini alacak.”

Eyalet meclisi üyesi Ron Kim, yeni önerdiği New York yasası Bill A9899 için büyük umutları olduğunu söylüyor. Şubat ayında devlet yasama meclisine gönderilen Kim’in yasası, şu anda ABD’nin en kalabalık dördüncü eyaletinde hizmet veren kripto girişimlerin dayatmayla bağlı olduğu, eleştirilerin odağındaki düzenleyici rejim “BitLicense“’ı hedef alıyor.

Kim, CoinDesk ile yaptığı röportajda, amacının yeni başlayanlar için önlerindeki yolu temizlemeyi, yasaların tartışmalı, faydası belirsiz unsurlarını ortadan kaldırmayı, tüketicilerin korunmasına yardımcı olabileceğine inandığı yasaları ise yerinde tutmayı planladığını açıklayacak kadar kendinden emindi.

“Bu yasa, gerçek lisans ve ona ödenen ücretleri kaldıracak. Borsada yer almaya çalışan yeni girişimci şirketleri kucaklamak istiyoruz.”

Bu tür bir değişiklik, hiç şüphesiz, BitLicense’ın sınırları dahilinde çalışmak için uğraşanlar da dahil olmak üzere, girişimci toplulukların hoşuna gidecektir. Bu gerilimler şubat ayında düzenlenen bir kamu forumu sırasında, kendi başlarına bir dizi reform yasası planlayan iki devlet senatörü tarafından da sergileniyordu.

Bugüne değin, ancak bir avuç şirket 2015’ten beri bir BitLicense almayı başarmış. (Aslında, faturanın beş destekçisi – dört ortak sponsor ve kamu kayıtlarına göre bir çoklu sponsor – , onaylanan şirketlerin sayısından daha fazla sayılabilir.).

Yine de tasarının ne zaman yasalaşacağı belli değil. Kim, teklifin bu yazdan başlamasını ümit etse de, sürecin 2019 başlarına kadar uzama ihtimali var.

Teknolojinin meraklıları arasında destek göreceğinden emin olsa da, Kim, BitLicense’a karşı argümanının bu tarz bir lisanslama sisteminin New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı’nın (NYDFS) eline çok fazla güç getirmesi ve tek taraflı bir süreç sonunda onaylanması olduğunu belirtti.

Yine CoinDesk’e verdiği röportajda: “Şu an itibariyle, bir devlet kurumunun baş komiseri olan bir kişi, piyasada hangi borsalara izin verildiğini belirlemek için herhangi bir gözetim olmaksızın mevcut düzenlemeler üzerinde çok fazla güce sahip.” diyen Kim, şöyle devam etti:

“BitLicense ve onun yönetmelikleri, herhangi bir yasal otorite olmaksızın yürütme dairesi aracılığıyla tek taraflı olarak yaratıldı. Bu, teknoloji sektörünü ele almamızın yolu değil.”

Odakta Borsalar Var

Bununla birlikte, Kim’in yasası, kripto para birimleri için borsa hizmetleri sunan şirketler için siber güvenlik ve kayıt tutma gibi bir dizi gereklilik çağrısında bulundu.

Bu, “dolandırıcılık, defter tutma hataları, korsanlık, kara para aklama” ve “diğer her tür şeyden” korunmak için borsaların üçüncü taraf bir emanetçi atamak üzere görevlendirilmesini gerektiriyor. Kim de bunu: “Gerçekte sınırlı bir miktar parayı gözetim altında tutmaktan çok daha kapsamlı bir monitör sistemi peşindeyiz.” diye yorumluyor.

Tasarı sonucunda ayrıca muhasebe kayıtlarının şeffaf ve bağımsız olarak doğrulanmasını sağlamak için borsaların diğer mali kurumlardakilere benzer bir tür sigorta kullanması da gerekecek.

Şimdiye kadar Kim, yatırım fonu SparkLabs’ın kurucu ortağı Bernard Moon ve gelişmekte olan endüstrinin en iyi uygulamalarına odaklanmış bir ağa liderlik eden Crypto Çalışma Grubu’nun baş ekonomisti Richie Hecker gibi paydaşlarla çalıştıklarını söylüyor.

Süreç ilerledikçe daha fazla endüstri uzmanından geri bildirime hala açık olduğunu da ekliyor.

Kim nihayetinde kripto para birimi başlangıçları için daha uygun bir ortam yaratmak istediğini ve bu durumun, eğer borsalar gerçek anlamda dükkanlar açmaya başlarsa, devlet için yeni gelir biçimleri oluşturabileceğini belirterek CoinDesk’e şunları söyledi: 

“Dünyanın finans başkenti olarak liderlik rolünü üstlenebilmemiz için muazzam bir fırsata sahibiz. New York eyaletine yardımcı olacak yepyeni bir gelir akışını, öngörülen doğru nedenlerden ötürü kripto-para birimi ile sağlamak isteyen çok fazla insan var.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment