Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’da Kripto Para İşlem Hacimleri Ciddi Oranda Düştü

Hindistan’da, Bitcoin özelinde, kripto para işlem hacimlerinde çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Son günlerde, ülkedeki Bitcoin işlem hacmi neredeyse %90 oranında değer kaybederken, bu durum karşısında kripto para borsaları da zor günler geçiriyor. Hindistan Merkez Bankası, kripto para hesaplarına sert müdahaleler yapmasa da; gerek Bitcoin borsa hesaplarını kapatarak gerekse de günlük kripto para ticareti limiti koyarak; ülkedeki kripto para ticaretinin azalmasına yol açtı.

Özellikle bu durumdan nasibini alan borsalardan biri de Delhi merkezli kripto para borsası Coinsecure. Konuyla ilgili konuşan şirket CEO’su Mohit Kalra, platformun son dönemde işlem hacminin ciddi şekilde düştüğünü belirtti. Kalra, geçmiş dönemde günde 300 ila 400 Bitcoin arasında değişen toplam işlem hacimlerinin, son dönemde 30 ila 40 BTC arasına kadar gerilediğini ifade etti.

Kimi otoriteler, bu durumun aslında hiç de sürpriz olmadığı noktasında görüş bildirirken, bu fikirlerini destekleyecek olaylar olduğu kanaatinde. Öyle ki, geçtiğimiz yılın sonlarında Hindistan merkezli tam 12 kripto para borsası kapatılmış; ve bu borsalarda işlem yapan kullanıcıların araştırılmaya başlandığı haberleri gündemi meşgul etmişti. Yine, vergi denetim görevlilileri, yaptıkları detaylı araştırmalar ile 100 binin üzerinde yüksek hacimli Bitcoin ticareti yapan kişiyi tespit etmişti.

Hükümetin bu ve benzeri etkilerinin elbette ki ülkenin önemli bankalarında da karşılığı oldu ve şimdiye kadar aralarında State Bank of India, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Citibank ve ICCI Bank’ın da bulunduğu birçok banka, Bitcoin hesaplarını dondurdu.

Aynı zamanda, kripto para ticareti yapan kullanıcılar da benzer kısıtlamalar ile baş etmek durumunda kalırken, bunun altında yatan en önemli sebep ise kripto para borsalarına banka ya da kredi kartı kullanarak yapılan para girdilerinin, bankalar tarafından engelenmesiydi. Bu durum, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan kredi kartı yasaklamasına benzerliği ile dikkat çekerken, çoğu görüşe göre, Hindistan’daki yasak çok daha kapsamlı ve ağırdı.

Eğer Hindistan hükümeti bu hamleler ile Bitcoin ticaretini engellemeyi veya azaltmayı planlıyorsa, bu ve benzeri kısıtlamaların etkisinin ne denli yüksek olacağı tartışılır çünkü birçok kripto para ticareti yapan insan; bu yasakların ardından direkt olarak nakit para kullanmaya başladı. Bu durum; kripto paraların tartışılmasında önemli bir etken olan kara para aklama veya vergi kaçırma durumlarının da takibini haliyle kredi kartı kullanılarak yapılan alışverişlere göre hayli zorlaştırmış durumda.

Borsalar Tepkili

Hükümetin yaptığı hamleler, borsa kullanıcıları ve yöneticileri tarafından pek de memnuniyetle karşılanmadı. Konuyla ilgili konuşan yetkililer, hükümetin yaptığı bu düzenlemeleri anlayamadıklarını belirtirken, şu ifadeleri kullandılar:

”Bu düzenlemeler bize göre haksızlık. Merkez Bankası veya diğer kuruluşlar bu tarz düzenlemeleri yaptılar ancak bize haber vermediler veya görüşümüzü almadılar. Hesapları kapatın diyorlar ancak bunun için yazılı bir sebep sunmuyorlar.”

Borsalarda aktif olarak ticaret yapan kullanıcıların yaşadığı sorunlar bununla bitmiyor. Son dönemde, birçok kripto para borsası kullanıcısı, hesaplarına erişmekte sorun yaşarken, bu sorunun kimi zaman günlerce devam etmesi, can sıkıyor.

Ülkedeki bu belirsizlik, çok net olarak kripto para ticaret hacminin düşüşüne yol açmışa benziyor. Özellikle son dönemde genel bir sonuç olarak düşen total işlem hacminden de etkilenen Hint borsaları, hükümetin de bu politikaları sonucu hayli zorlu günler geçiriyorlar. Şu an, BTCX India ve ETHEX India tüm kripto para borsası operasyonlarını, işler daha netleşinceye kadar durduklarını açıklarken, Ekonomi bakanlığı müsteşarı Shaktikanta Das’a göre ise, kripto paraların dizginlenmesi gerekiyor ve ülke, yakın dönemde kripto paralar konusunda Çin’in yaptığı gibi geniş kapsamlı bir yasaklamayı içeren bir aksiyon alabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment