Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyadaki Önde Gelen Varlık Yönetim Şirketlerinden Northern Trust’tan Blockchain Girişimi

Dünyadaki önde gelen varlık yönetim şirketlerinden biri olan Northern Trust (Nasdaq sembolü: NTRS) yaptığı açıklamada denetim yapan şirketlerin özel sermaye için oluşturulan ve Blockchain’de saklanacak olan teftiş için gerekli bilgilere gerçek zamanlı olarak ulaşabilmelerini sağlayacak yeni bir sistemi duyurdu.

Northern Trust ticari alanda özel sermaye için kullanılan ilk Blockchain teknolojisini geçtiğimiz ay, Şubat ayının 21’inde hayata geçirmişti. Bu teknoloji, belirli bir sayıda kullanıcının herkes ile paylaşılan bir dağıtılmış defter teknolojisi platformunda sahip oldukları hisseleri yönetmelerini sağlıyordu. Northern Trust, denetim yapan şirketlerin artık kendi birer Blockchain ağları olarak bunun sayesinde ihtiyaçları olan ilgili verilere ulaşarak gerçek zamanlı denetim yapmalarına olanak sağlanacağını belirtmekte.

Bu alanda en son gelişme ise özel sermayenin işlem süresince yaşanan olayların orijinal kaydının güvenli ve hızlı bir şekilde erişim sağlanması için PwC şirketi ile yapılan ortaklık olarak gözükmekte. Yapılan basın açıklamasına göre bu sayede denetim yapan şirketler esas ihtiyaç duydukları işlemlere daha şeffaf bir erişime sahip oldukları için denetim sürecinin etkinliği arttırılmış olacak.

Yine basın açıklamasında belirtildiğine göre Northern Trust şirketinin sunmuş olduğu bu yeni çözüm açık kaynak olarak sunulan Linux şirketinin Hyperledger Fabric aracını kullanmakta. İşlemlerin güvenliğini ve ölçeklenebilirliğini sağlamak için ise IBM‘in Blockchain platformu kullanılmakta.

Blockchain teknolojisi bugünlerde birçok farklı sektör ve kurum tarafından dünya çapındaki bilgi paylaşımının hızını, güvenliğini ve etkinliğini arttırmak için oldukça yaygın bir şekilde kullanılmakta. 19 Mart tarihinde sanal klinik TrustedHealth, doktor muayenelerini uzaktan yapılmasını mümkün kılan yeni bir Blockchain uygulamasını duyurmuştu. 15 Mart’ta ise Kanada‘da bir banka kredi notlarını daha “ulaşılabilir” yapmak için Blockchain kullanılması için bir patent başvurusunda bulunmuştu.

14 Mart tarihinde hükumet destekli Investment Association of China (Çin yatırıım birliği [IAC]) , “Uluslararası Blockchain Yatırım Geliştirme Merkezinin” kurulması hakkında sızdırılmış olan belgelerin doğru olduğunu kabul etmişti. Merkezin amacının ise sektöre bir standart getirmek ve stratejik Blockchain yatırım ortaklıkları ve fonları kurulması olduğu açıklanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment