Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ödüllü Ekonomist: 2008’dekinden Daha Beter Bir Ekonomik Kriz Görebiliriz

Dünya Bankası’nın eski yöneticisi olan ve 2001 yılında aldığı Nobel ödülüyle tanınan Joseph Stiglitz, Koronavirüs ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Fed’in son zamanlarda izlediği politikaları değerlendiren Stiglitz insanları Koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı uyardı.

Fed’in Çabaları

Fed geçtiğimiz son bir hafta içerisinde piyasaları kalkındırmak için çeşitli adımlar attı. Önce olağanüstü bir toplantıyla faiz indirimi açıklayan Fed daha sonra 1.5 trilyon dolarlık likidite sağlayacağını açıkladı.

Fed bunun üstüne geçtiğimiz günlerde faiz oranında bir indirim daha yaptı ve fazladan 500 milyar dolarlık likidite enjekte edeceğini duyurdu. Ancak Fed’in tüm bu hamleleri borsaları kurtarmak için yeterli olmadı.

ABD borsaları geçtiğimiz gün tarihin en kötü günlerinden birini yaşadı. Dow Endeksi 1987’den bu yana görülen en sert düşüşü yaşadı.

Kriz Uyarısı

CNBC’ye konuşan Joseph Stiglitz Fed’in politikalarını değerlendirirken Fed’in başvurduğu hiçbir yöntemin “başarılı olmadığını” söyledi.

Şu anda içinde bulunduğumuz durumun sıradan bir kriz durumu olmadığını söyleyen Stiglitz, Koronavirüsün özellikle küçük işletmelere büyük zarar verdiğini ima etti. “New York’taki restoranların Koronavirüs yüzünden kepenk indirdiğini” söyleyen Stiglitz, şu anda ekonomideki sorunun toplam taleple alakalı olmadığını vurguladı:

Koronavirüs yüzünden baskı altında kalan insanlara yüklü miktarlarda para vermek zorunda kalacağız…Bütçe açığını ilerleyen zamanlarda düşünürüz. İkinci Dünya Savaşı’na girerken kendimize ‘bu savaşa girecek paramız var mı?’ diye sormadık. İhtiyaçlarımız doğrultusunda para harcadık.

CNBC’nin yanı sıra Huffington Post’a da konuşan Stiglitz, Koronavirüsün tetikleyeceği bir ekonomik krizin 2008’dekinden bile daha beter olabileceğini vurguladı ve şunları söyledi:

Şu anki kriz (2008’dekinden) biraz daha karmaşık. Bir finansal krizle değil de doğrudan arz ve talep sistemini etkileyen, ciddi bir krizle karşı karşıyayız. Bu krizi aşmak için para politikaları yeterli olmayacak çünkü Avrupa’daki faiz oranları zaten düşük, hatta sıfıra yakın. ABD’de durum aynı. Buradaki soru işareti şu: Mali politikalar işe yarar mı?

Buna benzer bir yorumu kısa süre önce Özgür Demirtaş da yaptı. Dünya ekonomisinin mevcut durumunu değerlendiren Demirtaş, günümüzdeki sorunları para politikası ile çözülemeyeceğini söyledi:

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment