31 Mayıs tarihli bir basın açıklamasına göre, Norveç’in en büyük finansal hizmetler grubu DNB ASA (Den Norske Bank), ve IOTA Foundation mutabakat anlaşması imzaladı. DNB ve IOTA bundan itibaren beraber bir şekilde ”üçüncü-nesil” dağınık cüzdan teknolojisi (DLT) olan IOTA Tangle‘ın uygulamalarını keşfedecek.
Basın açıklamasına göre iki taraf beraber çalışıp kendi endüstrileri içerisinde farklı iş modelleri bulmaya çalışacak. DNB bünyesindeki DLT departmanının başkanı Lasse Meholm projenin bir amacının teknolojiyi daha iyi anlamak ve banka çalışanlarının müşteriler için ve onlar ile beraber kullanabileceği yeni kullanım fırsatları bulmasını sağlamak olduğunu belirtti.
”Diğer şeylerin yanı sıra, bu teknoloji saniyede yüz binlerce mikro işlemi yapabilmek için tasarlandı. Bu tip işlemler sayesinde şekillenen bu ekosistem ile bağlantılı piyasayı bırakmayacağız.”
IOTA’nın kurucularından bir tanesi olan David Sønstebø, bu anlaşmanın Norveç bankalarının kripto endüstrisine olan bakış açısını yumuşatabileceğini umduğunu söyledi:
”Umuyorum ve inanıyorum. IOTA Foundation işe yaramaz kripto projelerini ciddi projelerden ayırmaya katkı sağlayacaktır.”
Bu ayın başlarında bir Norveç kripto para borsası banka hesabını kapatması nedeniyle Nordea Bank‘a açtığı davayı kaybetmişti. Nordea ilk olarak Bitmynt AS‘nin hesaplarını yetersiz kara para aklama mekanizmasına sahip olduğu sebebiyle kapatmıştı.
Norveç’in en büyük bankası olan ve İskandinav ülkeleri arasında da piyasa değeri bakımından en büyüklerden birisi olan (238 milyar dolar) , DNB ASA daha önce de R3 konsorsiyumu aracılığıyla blockchain teknolojisini araştırmaktaydı. Yerel haber kaynağı E24’e göre DNB şu an bile içinde Ethereum, Hyperledger ve EOS da bulunan farklı teknolojileri araştırmakta ve bunlarla ilgili projeler hazırlamakta.
Dünya çapındaki finansal kurumların çoğu şu sıralar blockchain teknolojisinin kendi alanlarındaki kullanımını keşfetmekte. Kanada’nın merkez bankası, Toronto Stock Exchange işletmecisi TMX Group, ve kar amacı gütmeyen Payment Canada organizasyonu yakın bir zamanda blockchain teknolojisinin anlık tahvil anlaşmaları için çok verimli bir teknoloji olduğunu gösteren testleri tamamlamışlardı.
Bu ayın başlarında ise JP Morgan Chase & Co., bankalar arası blockchain tabanlı eşler arası ödeme sistemleri konusunda bir patent başvurusunda bulundu. JPMorgan’ın patent başvurusu herhangi bir aracı kurum olmadan işlem yapabilmek, hatta bu işlemleri gerçek zamanlı olarak gerçekleştirebilmek için dağınık cüzdan teknolojisi kullanmayı ön görüyor.