Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada Bankaları Blockchain Araştırması Yaptı

Kanada Merkez Bankası, Toronto Menkul Kıymetler Borsası ve diğer kar amacı gütmeyen kurumların katıldığı bir testin sonuçları kamu oyu ile paylaşıldı. Buna göre, Blockchain’in senet anlaşmalarında güvenli bir şekilde kullanılacağı bilgisi verildi.

Üç şirketin ortak imzası ile yapılan açıklamada, Bitcoin gibi kripto paralar için üretilen Blockchain teknolojisinin aynı zamanda eş zamanlı olarak senetler üzerinde de kullanılabileceği belirtilirken, gerek itibari paranın gerekse de diğer ürünlerin eş zamanlı olarak tokenize olabileceği de belirtildi. Konuyla ilgili konuşan Payments Canada CEO’su Garry Gaetz, şunları söyledi:

”Bu çalışma gösteriyor ki Blockchain ile birlikte hayatımıza hiç alışık olmadığımız, daha önce hiç görmediğimiz bir ödeme sistemi girdi. Alıcıdan satıcıya, hiç bir aracı olmaksınız yapılan bu yeni sistem, büyük bir devrim.”

Blockchain’in pilot sistemi olarak üç firmanın da kullanmayı planladığı Project Jasper, ilk olarak 2016 yılının ortalarında duyurulmuş ve sistemin son güncellemesi ve aşaması da geçtiğimiz yılın sonunda yürürlüğe girmişti. Ancak bununla birlikte Kanada Merkez Bankası’nın üst düzey yönetim kademesinin, belli başlı soruları da yok değil. Şirketin üst düzey yöneticilerinden olan Scott Hendry, sistemin özellikle de maaliyet düşürme noktasındaki etkinliğini sorgularken, basına şu açıklamaları yaptı:

Sistemin etkinliği konusunda her şey tamam ancak maliyet etkin düşürmede bu sistem başarılı mı, orda şüphelerimiz var. Şu aşamada bankaların veya diğer katılımcıların net bir karı olacak mı, orası net değil.”

Bu hafta başında Ripple’ın sunduğu xRapid çözümü, finansal kurumlar tarafından geçer not aldı. Özellikle de gönderim ücretlerini yüzde 40 ila 70 arasındaki bir rakamda düşüren ve büyük bir maliyet etkin sistem vaad eden xRapid, aynı zamanda bir de gönderim sürelerini iyice kısaltarak büyük bir geçer not aldı. xRapid ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük bankalarından olan JP Morgan da, kişiden kişiye bir ödeme ağınun patenti için ABD Patent ofisine başvuru yaptı. Sistemde ana işlerin, Blockchain olacağı da belirtiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment