Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin, ”Bağımsız Derecelendirme Eksikliği” Nedeniyle Kripto Para Analizleri Yayımlayacak

Çin hükumeti 11 Mayıs tarihinde Pekin’de düzenlenen bir konferans sırasında kripto para birimleri ve blockchain projeleri hakkında aylık ”bağımsız analiz” raporları yayımlayacağını duyurdu.

Duyuruya eşlik eden iki basın duyurusuna göre, Çin Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığına bağlı Çin Elektronik Bilgi Endüstrisi Geliştirme Bölümü (CCID) Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Monero, Neo, QTUM, Ripple ve Zcash de dahil 28 kripto para birimini analiz edecek. Basın açıklamasında belirtilene göre 28 proje ile ilgili derecelendirme bilgisi ”bir kaç gün içerisinde” yayımlanacak.

Proje kurucularının ”Global Public Chain Assesment Index” adını verdiği bu projeye ”En üst seviye yurt içi uzmanlar ve akademisyenler”  katkı sağlayacak. CCID açıklamasına göre bu indeksin amacı, “teknolojinin kapasitesini, projenin kullanışlılığını ve projenin yenilikçiliğini” analiz etmenin yanı sıra, blockchain teknolojisinin inovasyon eğilimini derinlemesine anlamak için projelerin geliştirme düzeyini değerlendirmek.

Yetkililere göre projenin gelişimine güç veren ve bunu gerekli kılan şey kripto paralar ve blockchain projeleri hakkında ”tamamen bağımsız derecelendirme/değerlendirme” eksikliği çekilmesi.

Görünüşe göre bu değerlendirme, uluslar arası derecelendirme kurumu Weiss’in bu yıl sunduğu ve Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi büyük kripto para birimleri hakkında tartışmalı kararlara imza attığı indeksi gözünden kaçırmış.

Kripto para birimi ticareti Çin sınırları dahilinde ‘yasak elma’ konumunu korumaya devam ederken bu girişim kripto para birimi topluluğunu şaşırtıcı derecede bir hareket. Hükumeti temsilen orada bulunan CCID basın açıklamasında kripto para birimlerinin altında yatan teknolojiye odaklandıklarını ifade edip sözlerine şu şekilde devam etti:

”Kripto para birimleri ve küresel halka açık blockchain teknolojisi hakkındaki bağımsız analiz hükumetin bu teknoloji hakkındaki güvenini temsil eder ve yayınlanacak olan indeks hem hükumet hem kurum ve kuruluşlar hem de araştırma enstitülüleri için bir yol gösterici konumunda olacaktır.”

Bu haftanın başlarında Pekin, 2019 yılının sonlarına doğru tamamlanması planlanan ulusal blockchain standartları oluşturacağını da duyurmuştu.

Özel sektörde Çinli çok uluslu iletişim devi Huawei Technologies Co. cep telefonu kullanıcılarının kendi Huawei cihazlarına Bitcoin cüzdanları indirebileceğini müjdelemişti. Kripto para birimi sahibi olmak veya bununla ilgili işlemler yapmak ise ülkede hala illegal.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment