Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan, Blockhain Temelli Bankalar Arası Ödeme Sistemi Patent Başvurusunda Bulundu

Gündeme yeni giriş yapan bir habere göre, JPMorgan Chase, finansal işlemleri düzenlemek ve rahatlatmak için dağınık cüzdan kullanımını konu alan bir patent sistemi başvurusunda bulundu.

Perşembe günü ABD Patent ve Tescil Ofisi (U.S. Patent and Trademark Office) tarafından yayınlanan bu başvuruda (ilk olarak geçen Ekim ayında gönderilmiş) JPMorgan, bir bankadan bir bankaya eşler arası ağ kullanılarak gönderilen ödemeleri kayıt altına almak için dağınık cüzdanları kullandığı bir sistemden söz ediyor. Bankaya göre bu teknolojinin kullanımı ” verileri kayıt altına almak ve işlemleri kaydetmek ve saklamak için eşsiz bir sistem” sağlayacak.

Başvuruya göre herhangi bir halka açık ve ya gizli dağıtım ağı içindeki bir cüzdan üzerinde bu bahsi geçen verileri kaydetmenin başka bir faydası daha bulunmakta.

JPMorgan duruma şöyle açıklık getiriyor:

”Dağınık cüzdan teknolojisi kullanarak ağdaki işlemleri kayıt altına alıp işleme yöntemi şunları içerebilir: (1) ödeme işlemini başlatan kişi ve ödemeyi yaptığı kişi; (2) eşler arası ağ üzerindeki bir dağınık cüzdana ödeme işlemi başlatan ve gönderen ödemenin çıkış yaptığı banka; (3) eşler arası ağ üzerindeki bir dağınık cüzdana yapılan ödeme işlemini alan ve ödemenin giriş yaptığı banka ve; (4) ödemeyi yapan bankanın kendi içsel sistemi ve ödeme hesabı aracılığıyla bu işlemi doğrulaması ve işlemesi.”

Bankaya göre işlemleri şimdi olduğundan daha gerçek zamanlı, daha hızlı ve daha ucuz bir şekilde yapmaya olanak sağlayan Bir blockchain teknolojisi, bu güncel sistemlerin üzerine gelişme ekleyebilir.

”Sınır ötesi bir işlemin bir ödeme kuruluşundan ödemeyi alacak birime yapılması için bankalar arası bir çok mesajın gitmesi ve bir çok takas merkezinin bu işlemi yapma sürecine dahil olması gerekmekte. Bunun sonucu olarak da işlemler genellikle yavaş gerçekleşiyor. Bunun sebebi ise yukarıda belirttiğimiz gibi mesajlaşma ağından, ödeme akışında bulunan aracı kurumlardan ve eş bankalar servisinden kaynaklanan gecikmelerden dolayı meydana gelmekte.

JPMorgan’ın böyle bir girişimde bulunup kendi bankalar arası ödemeleri için blockchain bağlantılı bir patent işine dahil olması şaşırtıcı olmasa gerek. Banka bu patent başvurusu yapılmadan günler önce Ethereum yan ürünü Quorum üzerine kurulu ve tam bu iş için biçilmiş kaftan görevi görecek bir platformu piyasaya sürmüştü.

JPMorgan Hazine Servisleri bölümü için döviz ve küresel ödemeler bölümü başkanı Emma Loftus bunun hakkında şu yorumda bulundu:

Blockchainin sunduğu olanaklar küresel bankalar arasında ne denli kritik ve önemli bilgilerin edinilebileceğini ve değiş tokuş edilebileceğini tekrar düşünmemizi sağladı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment