Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ODTÜ, Afetler ve Acil Durumlar İçin Metaverse’de Yeni Teknoloji Geliştirdiğini Duyurdu

Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilim insanları, afetler ve acil durumlar için kullanılan ağır makinelerin replikalarını yaparak ve sanal evrene yerleştirerek metaverse evreninde kullanılabilecek yeni teknoloji geliştirdi.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay yaptığı açıklamada: Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planlarıyla gündemde olan metaverse ile ilgili yürüttükleri çalışmalara ilişkin açıklamalar yaptı.

Metaverse’ü genellikle eğitim amacıyla kullandıklarını söyleyen Çağıltay, geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent’teki firmalar ile iş birliği yaparak insanların kullanabilecekleri ürün haline getirdiklerini açıkladı.

Sanal gerçekliğin insanları ortamdan kopardığını belirten Çağıltay, “Biz hem sanal gerçeklik hem de artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak insanların fiziksel ortamdan koparmayacak teknoloji geliştirdik.” dedi.

Çağıltay ayrıca:

Trafik kazalarında arama kurtarma faaliyetlerinde kullandığı gerçek ve ağır cihazların replikalarını yaptık ve sanal ortama koyduk. Personel, bu ağır teçhizatların ağırlığını da hissedip taşıyarak gerçek ortamdaki gibi eğitimlerini alabiliyor. Dolayısıyla bu teknoloji ile hem sanal gerçeklik ortamında senaryolar tek tek denettirilebiliyor hem de bu senaryolar artırılmış gerçeklik ortamında mekandan bağımsız şekilde uygulanabiliyor. Bunun için bir bilgisayar ve artırılmış gerçeklik gözlüğüne ihtiyaç var.

açıklamalarında bulundu.

Eğitimlerin itfaiye için çok maliyetli olduğunu söyleyen öğretim üyesi, geliştirdikleri sanal ve artırılmış gerçeklik bazlı sanal ortamda aynı ya da farklı eğitimleri tekrar tekrar deneyebildiklerini ve başarılarını ölçebildiklerini belirtti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!