OECD: Ekonomik Resesyon Artık Kaçınılmaz
Dünya genelinde 600 binden fazla kişiye bulaşan Koronavirüs, insan yaşamını ve dünya ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Şimdiden turizmden emlak sektörüne kadar birçok farklı sektörü etkileyen bu pandeminin etkilerini bir süre daha hissetmeye devam edeceğiz. En azından, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) tahmini bu yönde.
Koronavirüsün Etkileri
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria kısa süre önce Koronavirüs pandemisinin ekonomik etkileriyle ilgili özel bir rapor yayınladı. Gurria’nın yayınladığı bu rapora göre Koronavirüs pandemisinin devam etmesi halinde dünya ekonomisini epey zorlu bir süreç bekliyor demektir.
Şu anda Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke çeşitli şirket ve işletmeleri karantinaya almak zorunda kaldı. Gelişmiş ülkelerin sanayisi tamamen durmamış olsa da Koronavirüs yüzünden olumsuz yönde etkilendi. OECD’nin raporuna göre bu ülkelerdeki ekonomik büyüme oranı, karantina devam ettiği müddetçe ayda %2 oranında azalacak.
Bu süreç içeriisnde o ülkenin ekonomisi elbette ağır bir darbe almış olacak. OECD özellikle turizm sektöründe ciddi bir küçülme bekliyor. Yayınlanan rapora göre özellikle gelişmiş ülkelerdeki turizm sektörünün hasılasında %70’lik bir düşüş söz konusu olabilir.
Ekonomik Durgunluk
Dünya genelindeki birçok insan artık zorunlu olmadığı müddetçe bakkala bile gitmiyor. O yüzden turizm sektöründe bir küçülme yaşanacak olması pek şaşırtıcı değil. Fakat OECD’ye göre Koronavirüs pandemisinin etkileriyle yalnızca turizm sektörüyle kısıtlı kalmayacak.
OECD’nin araştırmalarına göre başta Almanya, Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin hasılasında ortalama %15 civarında bir düşüş yaşanabilir. Bu da hemen hemen her sektörün olumsuz yönde etkilenebileceğini gösteriyor. OECD bu oranın daha küçük ekonomilerde %25’e kadar varabileceği yönünde uyarıyor.
OECD bu bilgiler ışığında dünya ekonomisinin bir durgunluk sürecine gireceğini ve bunun kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Rapordan konuyla ilgili kesit şu şekilde:
“Birçok ekonomi resesyona girecek. Bir yandan bu pandemi ile mücadele ederken bir yandan da ekonomiyi düzeltmeye çalışsak da ekonomik resesyon kaçınılmaz oldu.“
Ne Yapmalı?
OECD’nin yayınladığı rapora göre Koronavirüs ile mücadele etmek ve ekonomiyi normale döndürmek için her şeyden önce birlikte çalışmak, işbirliği yapmak gerekiyor.
OECD Genel Sekreteri’ne göre şu anda G20 üyesi ülkelerin bu pandemi ile mücadele edebilmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerekiyor. Gurria bu ülkelerin Koronavirüs ile mücadele kapsamında şu admıları atmalarını öneriyor:
- Sağlık ve epidemiyoloji sistemlerin yeniden sermayelendirmek
- İlgili para, mali ve yapısal politikaların uygulamaya koymak
- Mevcut ticari kısıtlamaların başta tıbbi malzemelerini kapsayacak şekilde kaldırmak
- Gelişmekte olan ve gelir düzeyi düşük olan ülkelere destekte bulunmak
- Çalışan ve çalışmayan her vatandaşa destekte bulunmak için harekete geçmek
- Özel destek paketleri hazırlayarak başta küçük ve orta ölçekli olmak üzere her türli şirkete yardımda bulunmak