Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Öldükten Sonra Kripto Paralarınıza Ne Olacak?

Vasiyet Meselesi

Dijital birikimleri mirasçılara bırakmak, para veya konut bırakmak kadar basit değildir; zira vasiyetler şifre gibi kişiye has bilgileri saklamak için tasarlanmamışlardır. Kripto para ticareti de kripto para cüzdanı ismi verilen sistemlerle gerçekleşir ve paranız ile tek bağınız sizin için oluşturulmuş, değiştirilemez bir şifredir. Bu sistem, herhangi bir tapu ibaresinde isminizin geçmesine ya da adınıza açılmış özel bir banka hesabına benzemez.

Bu şifre sistemi de beraberinde şu riski getirir; ölümünüzün ardından vasiyetiniz mahkeme aracılığıyla açılır ve mahkemeye konu olduğu için açık yargılama ilkesi gereği kamuya açık hale gelir. Bu süreç ne kadar geciktirilse de şifrenizin güvenliğini tehdit eder; aileniz bu şifrenin ne anlama geldiğini geç çözebilir ve çözdüğünde iş işten geçmiş olabilir.

Geleneksel Yollar ve Kripto Paralar

Geleneksel malvarlığının mahkeme yoluyla paylaştırılması hususunda çizili bir yol haritası vardır. Ancak kripto paralar için bu yol haritası net değildir. Zira kripto para ticareti platformları müşterilerinin vasi atamalarına izin vermezler. En büyük ticaret platformu olan Coinbase, bir müşterisinin ölmesi takdirinde birikimlerini değerlendirme görevini şifre sahiplerine bırakır. Bir başka büyük borsa olan Gemini ise konu hakkında yorum yapmayı tümüyle reddetmektedir.

Bu bilgiler ışığında günümüz şartlarında kripto parayı yasal olarak miras bırakmak çok mümkün görünmemektedir. İnternette yapılan bir tartışmada okuyucular, bireylerin cüzdan şifrelerini veliahtlarına parça parça dağıtabileceğini ve böylelikle bir vefat durumunda kripto paraların veliahtlar arasında paylaşılabileceğini bir fikir olarak öne sürdüler. Şu an için içinde bir miktar hukuki problem barındırsa da en mantıklı yol bu görünüyor.

Endüstri uzmanları net olarak bir şey söyleyemese de 2.3 milyon ile 3.7 milyon arasında Bitcoin’in -ölümün de dahil olduğu- birçok nedenden ötürü ‘kaybolduğunu’ ifade ediyorlar. Bu rakamlar günümüz kurlarıyla 15 milyar dolar ile 24 milyar dolar arasında bir kayba işaret etmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment