Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Orta Asya ve Avrupa’daki Ülkeler Blockchain’den Faydalanıyorlar

Avrupa ve Orta Asya’daki ülkeler ekonomik açıdan genel olarak iyi denilebilecek bir yıl geçirdiler. Ekonomisi büyüyen ülkeler yepyeni teknolojilerin, ürünlerin peşinde koşmaya başlıyorlar. Dünya Bankası tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre de ülkelerin gözünden kaçmaması gereken teknolojiler arasında kripto paralar ve Blockchain bulunuyor.

Dünya Bankası tarafından “Kripto Paralar ve Blockchain: Avrupa ve Orta Asya’daki Ekonomik Durum” adı altında yayınlanan rapora göre bu bölgelerdeki yasal düzenleyicilerin hem bu teknolojilerin önünü açmayı sağlayacak hem de bu teknolojilerin kötüye kullanımını önleyebilecek kurallar ve tasarılar hazırlamaları gerekiyor.

Dünya Bankası’nda Avrupa ve Orta Asya biriminin baş ekonomisti olarak görev alan Hans Timmer “Avrupa ve Orta Asya’daki pek çok ülke kendisinin kripto para ve Blockchain geliştirmek için elverişli bir ortam olduğunu kanıtladı” şeklinde konuştu ve şöyle ekledi:

“Mesela Gürcistan’da kripto para madenciliği şaşırtıcı biçimde popüler. Bu popülerlik de vergi muaflığından ve düşük elektrik maliyetlerinden kaynaklanıyor. Gürcistan hükümetinin ilerleyen zamanlarda finansal denetimi elinde tutması ve müşterilerini koruması çok önemli”.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan raporda milyarlarca dolarlık bir hacmi olan kripto para piyasasının insanlar tarafından çeşitli tepkiler gördüğü belirtiliyor. Bu ‘çeşitli tepki’ kısmı son derece doğru çünkü kripto paralar hakkında gerçekten birbirinden farklı görüşler mevcut. Bunlardan yalnızca birkaçını sıralayacak olursak:

Kripto parayı bir ‘para birimi’ olarak destekleyenler

Kripto parayı bir ‘birikim aracı’ olarak destekleyenler

Kripto parayı bir ‘yatırım aracı’ olarak destekleyenler

Kripto parayı hiçbir şekilde desteklemeyenler…

Bu tarafların sayısı büyük ihtimalle arttırılabilir ancak görüleceği üzere kripto paralar hakkında ortada epey farklı görüşler var. Ama söz konusu Blockchain teknolojisi olduğunda iş biraz değişiyor çünkü bu konuda pek net bir fikir ayrılığı yok hatta bu teknolojiden hoşlanmayan kimse yok gibi. Özellikle Avrupa ve Orta Asya’ya baktığımızda pek çok hükümetin bu teknolojiyi yavaş yavaş kullanmaya, denemeye başladığını görebiliyoruz.

Ukrayna, Estonya, Gürcistan gibi ülkelerin hükümetleri daha kolay şekilde mülk kaydı yapılabilmesi için Blockchain’den faydalanmayı düşünüyorlar. Azerbaycan bankacılık sektöründe dijital kimlik kullanmak istiyor ve bunun için Blockchain teknolojisin test ediyor. Litvanya yakın zamanda daha fazla startup çıkarmak için bir Blockchain merkezi açmıştı. İsviçre Blockchain konusunda adeta Dünya lideri olmaya çalışıyor. Timmer’ın yaptığı yorumlar arasında şunlar da var:

“Blockchain teknolojisi özel finans sektöründeki rekabeti arttırmanın yanında hükümet bünyesinden daha fazla yaratıcı fikir çıkmasını da sağlıyor”.

Yayınlanan raporda özellikle Orta Asya’daki pek çok ülkenin gayet iyi bir yıl geçirdikleri belirtiliyor ancak şunu da belirtmek lazım ki bu bölge(ler)de gittikçe artan enflasyon, ülkelerin yaşadıkları büyümeyi uzun vadede aksatabilir.

Kaynak: ARMRadio

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment