Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PwC: Blockchain Dünya Ekonomisine 1.7 Trilyon Dolar Değer Katabilir

PricewaterhouseCoopers (PwC) danışmanlık şirketi tarafından yayınlanan bir rapora göre blockchain teknolojisi, önümüzdeki on yılda dünya ekonomisine 1,7 trilyon dolarlık bir değer sağlayabilir.

PwC’nin Güven Zamanı adını verdiği raporda blockchain teknolojisinin 2030 yılına kadar ekonomiye katabileceği değer araştırılırken sağlık ve kamu hizmetlerinden finans ve lojistik sektörlerine kadar geniş bir alan ele alındı.

Trilyon dolarlık artış

Covid-19 salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla iş yapış şekillerinde meydana gelen değişiklikleri değerlendiren PwC ekonomistleri, hızla dijitalleşen dünyada blockchain teknolojilerinin bir devrim niteliği taşıyacağını belirtti. Rapordaki verilere göre 2025 yılı, blockchain teknolojisinin yaygınlaşması için önemli bir tarih olarak görülürken küresel gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYİH) 1,76 trilyon dolar arttırması bekleniyor. Bu değer, mevcut GSYİH’nin yaklaşık %1,4’ünü oluşturmakta.

CEO’ların %61’inin, önceliklerinin ilk üçü içerisinde dijital dönüşüme yer verdiğine değinen rapora göre, blockchain teknolojisinin sağladığı en önemli faydalardan biri dijital güvenin inşası olarak gösterilmekte. Hassas bilgilerin çevrimiçi olarak oluşturulması, saklanması ve paylaşılması işlemleri için güvenli bir yol olarak blockchain teknolojisi belirtilmekte.

Gıda perakendecilerinin, tedarik zinciri için blockchain kullanarak kaynaktan rafa çözümler üretmesine değinilen raporda, ürünün menşe, çevre ve üretim bilgilerinin sistem üzerinde gösterilerek sahteciliğin engellenmesine katkı sağlanabileceği belirtildi.

Ekonomide aslan payı Çin’e gidecek

Güven Zamanı raporuna göre blockchain teknolojisinin dünya ekonomisine 2025 yılında 1,7 trilyon dolarlık katkısından önemli bir pay Asya’ya ayrılmış durumda. Çin’in 440 milyar dolar ile en yüksek kar potansiyeline sahip olduğu belirtilen raporda Japonya’nın 72 milyar dolar ve Hindistan’ın 62 milyar dolarlık kar potansiyelleriyle Asya’da Çin’i takip eden ülkeler olarak listede yer aldığı görüldü. ABD, 407 milyar dolarlık kar potansiyeli ile Çin’e en yakın ülke olarak görülürken, Avrupa ülkeleri toplamda 200 milyar dolar civarında bir kar potansiyeline sahip olarak belirtildi. Dünyanın geri kalanının ise 473 milyar dolarlık kar potansiyelini paylaştığı aktarıldı.

Blockchain için 5 Temel Uygulama Alanı

Yayınlanan raporda PwC ekonomistleri tarafından, ekonomik değer üretme potansiyellerine göre blockchain teknolojisinin ilk beş kullanım alanını belirlendi.

  • Kaynak

Blockchain teknolojisi ile kuruluşların tedarik zincirlerini daha verimli bir şekilde kullanmalarının mümkün olduğunu söyleyen rapora göre, kuruluşların mallarının kaynaklarını doğrulamalarına ve her adımda hareketlerini takip etmelerine yardımcı olacak blockchain teknolojisi aynı zamanda tedarik zincirindeki şeffaflığı da güçlendirecektir. Bu şekilde dolandırıcılık ve sahtecilikler anında tespit edilebilir, bu da müşteri güvenini sağlar.

Rapora göre tedarik zincirinde blockchain kullanımı 2030 yılına kadar GSYİH’ye 962 milyar dolarlık potansiyel artış sağlayacak.

  • Ödemeler ve Finansal Araçlar

Birçok merkez bankasının blockchain üzerinde çalışabilecek bir dijital para için araştırmalar yaptığını belirten raporda finans kurumlarının da işlem ücretlerini düşürmek ve anlık işlemleri mümkün kılmak amacıyla sabit dijital paralar kullanarak deneyler yaptığı aktarıldı. Yapılan çalışmaların üreteceği çözümler ile finansal işlemlerde hızlı ve ucuz teknikler görülebilir.

Rapora göre ödemeler ve finansal araçlarda blockchain kullanımı 2030 yılına kadar GSYİH’ye 433 milyar dolarlık potansiyel artış sağlayacak.

  • Kimlik

Blockchain sistemiyle sürücü ehliyeti, kişisel kimlik ve sertifikalar gibi tüm değerli kişisel bilgileri içinde barındırıp çevrim içi olarak korunabileceğini ve büyük maliyet verimliliği sağlanacağını söyleyen rapora göre dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığının önlenmesine de yardımcı olunabilir.

Rapora göre kimliklerin saklanması ve korunmasında blockchain kullanımı 2030 yılına kadar GSYİH’ye 224 milyar dolarlık potansiyel artış sağlayacak.

  • Sözleşmeler

Blockchain teknolojisinin sözleşmeler ve anlaşmazlıkların çözümünde önemli katkılar sağlayabileceğini belirten rapora göre akıllı sözleşmelerle ticari anlaşmaların akışı iyileştirilebilir ve oluşabilecek sorunlar öngörülebilir.

Sözleşmelerin oluşturulmasında blockchain kullanımı 2030 yılına kadar GSYİH’ye 72 milyar dolar potansiyel artış sağlayacak.

  • Müşteri Katılımı

Blockchain kullanımının geleneksel müşteri ilişkileri yönetimine önemli faydalar sağlayabileceğini aktaran raporda akıllı telefonlar aracılığı ile yapılacak çalışmalarla kart tabanlı sadakat ve ödül programlarına yeni bir soluk getirilebilir.

Müşteri katılımında blockchain kullanımı 2030 yılına kadar GSYİH’ye 54 milyar dolar potansiyel artış sağlayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!