Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası: Bitcoin Değersiz, Sabitkoin Faydalı

Bitcoin İngiltere Merkez Bankası tarafından, gerçek değeri olmayan yeni bir ödeme yöntemi olarak adlandırıldı ve eleştirildi. Bitcoin’e karşı olsa da kendi dijital parasını çıkarmayı planlayan İngiltere Merkez Bankası, sabitkoin konusunda ise oldukça iyimser.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, halka açık bir oturumda Bitcoin‘in kendi değeri olmadığını; BTC değerinin Bitcoin’i ödeme aracı olarak kullanmak isteyen insanlar tarafından, dışardan aldığı değer ile ortaya savundu. Perakende veya kurumsal yatırımcıların Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kullanmasının çok riskli olduğunu söyleyen Bailey, volatilite sebebi ile yürütülen işlemlerde birçok sorun çıkabileceğini belirtti. Bailey geçen ay Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada da kripto para birimlerinin “parayla hiçbir bağlantısı olmadığını” dile getirmişti.

“Bitcoin’in bir içsel değere sahip olduğunu söylemek zor. Belki insanların istekleri doğrultusunda dışsal bir değere sahip olabilir.”

Merkez Bankası Başkanı Bailey: Sabitkoinler Faydalı Olabilir 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralara karşı her fırsatta dile getirdiği olumsuz tavrına rağmen sabitkoinlere yeşil ışık yaktı. Bailey ABD Doları, İngiliz Sterlini veya euro fiyatlarına sabitlenen kripto paralar hakkında açıklamalarda da bulundu. Başkan Bailey, sabitkoinlerin bazı faydalar sunabileceğini savundu. Bailey sabitkoinlerin, ödemeleri hızlandırabileceğini ve ödeme maliyetlerini düşürebileceğini söyledi.

ingiltere-bitcoin-sabitkoinDijital merkez bankası parası (CBDC) hakkında da yorumlarda bulunan Bailey, ilk adım olarak CBDC çıkarılmasının mevcut finansal sisteme bir tamamlayıcı olabileceğini söyledi. Merkez bankası başkanı çıkarılacak olası bir milli dijital paranın, ayrı bir ödeme seçeneği ya da kurulacak ekosistem ile sabitkoin cüzdanı aracılığı ile tüketicilere sunulabileceğini aktardı.

Dijital Sterlin Çalışmaları da Sürüyor

İngiltere Merkez Bankası, kripto paralara karşı adeta bir savaş açarken; kendi kripto parası üzerine çalışmalarını da sürdürüyor. L3COS CEO’su geçtiğimiz ağustos ayında, merkez bankasına dijital sterlin için temel olabilecek blockchain tabanlı bir işletim sistemi sundu.

Böyle bir geçiş; kara para aklama, dolandırıcılık ve karaborsa gibi yasa dışı faaliyetler ile mücadele için önemli bir adım olabilir. Blockchain teknolojisi kullanılarak her adım şeffaf olarak izlenebilir; böylece kara para aklayanlar veya dolandırıcılar kolayca tespit edilebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!