Ripple CEO’su Brad Garlinghouse: ‘Kripto Paraları Para Olarak Saymıyorum’
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, XRP, Bitcoin, Ether veya bunlar gibi herhangi bir dijital tokenı para olarak saymadığını dile getirdi. Bu durum hakkındaki görüşlerini, Çarşamba günü yapılan Yahoo Finans‘ın ‘All Markets Summit on Cryptocurrency’ adlı toplantısında açıkladı. Altı saat süren bu etkinlik online olarak yayınlandı ve CoinDesk sponsorluğunda gerçekleşti. Bu toplantının amacı kripto paraya olan ilginin artışını ve bunun altında yatan teknolojiyi tartışmaktı.
Toplantıda kripto para ve blockchain teknolojisiyle ilgili birçok şirket ve firma tanıtılıyordu. Bu firmalar arasında dijital cüzdan şirketi Blockchain; Afrika’da yoğunlaşmış bir ödeme şirketi olan BitPesa ve bankalar için geliştirilmiş olan özel bir blockchain girişimcisi Chain vardı.
Bankaları hedef alan bir diğer proje de elbette ki Ripple. Onların XRP tokenının altında yatan fikir, finansın geleneksel merkezlerine daha hızlı ödeme yapılmasını sağlamaktı. XRP 2017’de değerini %32.000 oranında yükselterek inanılmaz bir sene geçirmişti. Ancak Brad Garlinghouse, kendi ve diğer tokenların aldığı unvandan rahatsızdı.
“Ben buna kripto para diyemiyorum… Onlar birer para değil. Starbucks’a veya Amazon’a gidip de bunları kullanamam ve bilirsiniz, ‘Ben geçenlerde Bitcoin’le bir şeyler aldım’ diyen birinin çıkması da kaçınılmaz. Genelde ben de, ‘İkinci bir işlem yaptın mı?’ diyorum. Bu bir para birimi değil. Bunlar dijital varlıklar. Eğer bu varlıklar gerçek bir sorunu gerçek bir müşteri için çözüyorsa, o zaman bu varlığın bir değeri olur.”
Ancak Ripple CEO’su, bir şeyler satın almak için kripto para kullanan, hatta ve hatta alternatif tokenlara yönelen bir sürü insan olduğunu gözden kaçırıyor. Dahası, İngiltere’de yerel bir tekel bayiide dolarla ödeme yapamıyoruz. Bu doların bir para birimi olmadığını mı gösterir? Tabii ki de hayır. Uluslararası bir para birimi yoktur. Ancak kripto paralar bunu sağlayabilecek güçtedir.
Garlinghouse’a göre dijital varlıklar, yalnızca iş hayatındaki gerçek bir sorunu çözmede kullanılırsa bir değer kazanıyor. Onların günlük kullanımda para birimi olarak bir değerleri yok. Ancak bu bakış açısı, 20$’lık bir banknotun insanların onu orta düzeyde bir değiş tokuş aracı olarak görmesi dışında gerçek bir işe yararlılığı olmadığı gerçeğini göz ardı ediyor. Altın da elektronik bilimlerde birtakım pratik uygulamalara sahip, fakat bunlar kısıtlı. Genel olarak altına biçilen değer, onun gerçek işlevselliğinden çok daha fazla. Kağıt para ve altın gibi şeylerin değerleri toplum tarafından belirleniyor ve Bitcoin gibi, dükkanlarda altından çok daha geçerli sayılacak varlıkların da değerlerinin yüksek seviyelerde olmasının istenmesi beklenmedik bir durum değil. Herkesin bildiği gibi BTC transparandır, bölünebilir ve aktarılabilirdir. Bunlar niteliklerinin sadece birkaçıdır. Ve sadece bu özellikler bile kripto paraları paradan daha para olarak nitelendirmemize yeterli.
Ancak Garlinghouse bu tokenların para olarak anılma şeklinin , kripto paraların temeli çok sağlamlaştığından, 9 senelik kullanımdan sonra pek de değişmeyeceğini düşünüyor.