Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arizona Bitcoin Kabul Etmeye Çok Yakın

Arizona, Bitcoin’i vergi ödeme seçeneği olarak yasalaştıran ilk ABD eyaleti olabilir. Böyle bir seçeneğe sahip vergiler için mecliste henüz düzenlemeler sürerken bunlardan bir tanesi Senato Finans Komitesi tarafından çoktan kabul edildi. Bunun yanında ICO’ları düzenleyen bir yasa taslağının oluşturulması da planlandı. Grand Canyon Eyaleti, kripto dünyasında herkes için yer olduğu sinyalini verdi.

Sinyal Verildi

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanılabileceği faturalar için Arizona Eyalet Yasama Dairesinde çeşitli ilerlemelerin kaydedildiği sinyali verildi. Bu ilerlemelerin içeriğinde bulunan SB1091 ve SB1145 adlı bu iki tasarı, gelir vergisi ödemelerinin kripto paralar ile yapılabilmesini sağlıyor. Bu tasarılardan bir tanesi Ocak ayı ortasında Senato Finans Komitesinden başarıyla geçti. Başka bir tasarı olan HB2601’in, ICO’ları düzenlemesi bekleniyor. Temsilciler meclisinde ilk konferansın 2 Haziran‘da yapılması planlanıyor. İkinci konferans ise bir ay sonrasında gerçekleşecek.

Temsilcilerden Jeff Weninger Fox News’a “Amerika Birleşik Devletlerindeki herkese ve muhtemelen dünyanın dört bir yanındaki insanlara Arizona’nın blok zincir ve dijital para birimi teknolojisinin kullanıldığı bir yer olması için sinyal gönderiyoruz.” dedi. Weninger ayrıca önümüzdeki 5-10 yıllık süreç içerisinde kripto teknolojisinin dünyayı internet gibi değiştireceğine inanıyor.

Weninger‘in desteklediği gelir vergisi mevzuatı, Ocak ayı ortasında 4’e karşı 3 oyla komiteden geçti. Yeni yasa sayesinde vatandaşların “normal cüzdanlarını” açmadan vergilerini ödemelerini kolaylaştıracağını söylüyor.

“Gece yarısı bunu yapabiliyor olmak, evinizdeki koltukta uzanıp televizyon izliyorken bunu yapabiliyor olmak… Sanırım birkaç yıl içinde bu bir soru bile olamayacak.”

Artı ve Eksileri

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre kriptokrasi cüzdanlarının aktif kullanıcı sayısı 5.8 milyona kadar çıkmış durumda. Bu kullanıcılardan birisi olan Phoenix‘li iş adamı Jack Biltis, geleceğin yolunun bu olduğuna inandığını söylüyor. Biltis, Fox‘a yaptığı konuşmada şunları söyledi :

“Aslında çalışanlarımızın maaşlarını Bitcoin aracılığıyla almalarına ve hatta 401k’lık kısımlarını Bitcoin’e yatırım yapmalarına izin veriyoruz.”

401K ABD’de kullanılan bir yatırım şeklidir. Çalışanların maaşlarından yapılan kesintiler ve şirket katkılarından oluşur. Ayrıca belli bir süre vergi muafiyeti de vardır.

Biltis, yeni kripto teknolojisinin şu anda sahip olduğumuz yetersiz kalan kredi kartı ve bankacılık sisteminin yerini alacağına inanıyor. Kriptokrasi ile ucuz ve anlık para transferleri mümkün. Biltis ayrıca Arizona‘nın bu teknolojileri teşvik eden bir eyalet olmasını istiyor.

Geri kalan kesim kripto paralar ile vergi ödeme fikrinden o kadar da emin değil. Arizona Eyaleti Senato Azınlık Lideri Steve Farley, tüm vergi mükelleflerinin Bitcoin’in dengesiz yapısı nedeniyle risk altında olacağını düşünüyor. Farley, yeni yasanın kabul edilmesi durumunda kripto paraların ticaretinden devletin sorumlu olacağı konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca vergi yasasında yapılan bu değişikliklerle bazı özel çıkarların avantaj elde ettiğini ve geri kalanların canını sıktığını iddia ediyor. Kendisine göre mükellefler fiat para birimi cinsinden ödeme yapmalı.

“Amerikan doları benim için yeterince iyi bir seçenek. Vergi ödeyen herkes için de yeterince iyi olmalı.”

Biltis, “Internet kullanımı da başlarda biraz korkutucu ve heyecan vericiydi.” dedi ve “Dünya 20 yılda çok farklı bir hal alacak. İlerleyen zamanlardaki başarılı insanlar, bu teknolojileri şimdiden benimsemeye başlayanlar olacak.” diyerek ekledi.

Eşitleri Arasında Birinci

Çoğu ABD eyaleti kripto para birimlerini düzenlemek için henüz kapsamlı bir mevzuat kabul etmedi ancak bazıları olumlu adımlar attı. Bunlardan birkaçı, yetkililerin para gönderici lisanslarının dijital paraları satması gerekmediğini belirten muhtıraları yayınlayan Kansas ve Tennessee‘yi içeriyor. Bitcoin Market Journal‘a göre bu durum, Bitcoin şirketlerinin müşterileri için yürüttükleri gözetim kararının ruhsatlandırılmadığı Teksas‘a benzerlik gösteriyor.

Montana‘da para iletim kanunları bulunmamakla birlikte ileride Bitcoin yönetmeliklerinin uygulanacağına dair bir işaret de bulunmuyor. New Hampshire Valisi John Sununu, Haziran ayında “dijital para birimi” kullanan herkesi kayıtlardan muaf tutan bir tasarıyı imzalamıştı. Geçmişteki sert düzenlemeler ve kurallarla kripto para birimleri hedef alındıktan sonra eyalet etkili bir şekilde Bitcoin‘i düzenledi.

Eğer gerçekleşirse, Arizona‘daki vergiler için kripto paraların kabul edilmesinin yasalaştırılması ülkede bir ilk olacak. Benzer bir tasarı New Hampshire‘da iki yıl önce Phoenix Senatosu Azınlık Lideri tarafından dile getirildiği gibi benzer endişelerle reddedilmişti. Daha önceki zamanlarda NH yasasını yürürlüğe koymuş olan eyalet temsilcilerinden Eric Schleien, kriptokrasideki oynaklığa ilişkin endişeleri ortadan kaldırmak için dolara dönüşümün otomatik olacağından hiçbir maliyeti olmayacağını ve devlet için bir risk oluşturmayacağını söyledi. Arizona meclis üyeleri önerilen değişiklikleri onaylarsa Grand Canyon Eyaleti iki yıl içinde Bitcoin ile vergi toplamaya başlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment