Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Merkezsiz Kripto Paraların Arasında Gizleniyor

Kripto paralar hakkında yorum yapmayı sevenler piyasaya yeni gelen koinleri genellikle belli başlı birkaç önemli faktöre göre değerlendirirler. Bu listenin en başında her zaman merkezsizlik olmuştur. Ancak kripto para piyasasının en büyük koinlerinden biri gözümüzün önünde gayet merkezi bir yapıya sahip. 2017’nin son haftalarında artış yaşamaya başlayıp bir süreliğine Ethereum’u piyasa hacmi bakımından yerinden etmeyi başaran bu token, tüm dikkatleri üstüne çektiğinde üstüne nefret de çekmeye başladı.

Piyasadaki Ripple Algısı Sorun Yaratıyor

Aynı isimdeki şirket tarafından oluşturulmuş olan Ripple tokenı büyük finans kurumları arasındaki transferleri kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da 2017 yılında birkaç bankayla ortaklıklar kapmayı başaran Ripple epey büyüme gösterdi.

Ripple kripto paraların pek haz etmediği bankalarla hatta merkez bankalarıyla ortaklıklar kuruyor ancak insanlardan tepki görmesinin sebebi bu değil. İnsanlar Ripple’a tepki gösteriyor çünkü Ripple epey merkezi bir yapıya sahip. 2013 yılında sistem oluşturulduğunda geliştirici ekibi diğer pek çok kripto parada bulunabilecek olan kilit özellikleri kaldırdı.

Geliştirici ekibi bunu tabii ki keyfi sebeplerle yapmadı. Kripto paralarda bulunan bazı karakteristik özellikleri kaldırdılar çünkü büyük finans kurumlarına uyum sağlamak istiyorlardı. Buraya kadar da zaten bir problem yok. Ama Ripple, Bitcoin ile ve diğer “merkezsiz” kripto paralarla aynıymış gibi gösterildiğinde iş karışıyor.

Bu işe işlem güçlerini adayan insanların yaptığı madencilik sistemini kullanan pek çok kripto paranın aksine Ripple tokenları merkezi bir biçimde üretiliyor.

“Kripto para değil”

Kripto para topluluğunda bulunan pek çok kişi ki buna diğer kripto paraların yaratıcıları da dahil Ripple’ın bir “kripto para” olarak tanımlanmasından haz etmiyor.

Bitcoin subreddit’inin yöneticilerinden olan thieflar şöyle bir yorumda bulunuyor:

“İşin büyük bölümünde Ripple’a kızgın veya kırgın değilim. Genel olarak topluluğun şu günlerdeki bilgi yetersizliğinden rahatsızım (mesela Ripple’ın hastalığın kendisi değil, bir semptom olması).”

“Ripple’ın CoinMarketCap gibi sitelerde çoğunlukla ‘kripto para’ olarak tanımlanması ve dahil edilmesi senelerdir yanlış ve yanıltıcı olarak görülüyor.”

Litecoin’in kurucusu olan Charlie Lee biraz daha kendinden emin konuşarak Ripple’ın bir “kripto para” olarak sayılmaması gerektiğini dahi söyledi.

“R3 Ripple’a 1 milyar $’lık dava açtı. 5 milyar XRP alma seçeneği? Sirkülasyondaki arz yalnızca 38 milyar. XRP kripto para DEĞİLDİR.”

Ripple Üretimi

Ripple ile ilgili epey farklı düşünen taraflar olmasına rağmen kabul etmek gerekiyor ki 2017 yılında epey büyük bir artış yaşadı. Yıl genelinde yüzde 36 bin oranında yükselmeden bahsediyoruz. Böylesine devasa bir artış sayesinde de Ripple geçici de olsa piyasa hacmi bakımından en büyük ikinci kripto para olmayı başarmıştı.

Ripple böylesine artışlar ve başarılar gösterdi göstermesine ama bunlar da eleştiriliyor. Reddit yöneticisi thieflar şöyle devam etti:

“Görünüşe göre birden fazla yıldır yükselmeye eğilimli olan kripto para piyasası, (piyasaya) yeni gelenlerin satın aldıkları şey hakkında ‘bu bir kripto para ve bundan para kazanılabilir’ düşüncesi dışında hiçbir fikirleri olmadan (satın aldıkları şeyi) gelişigüzel satın aldıkları bir boyuta erişmiş. Ripple de bu çılgınlığa karışmayı başardı.”

Cevap?

İlginç ama Ripple’ın kendisi de sırf para kazanmak uğruna gelişigüzel biçimde XRP alınmaması gerektiği yönünde uyarıda bulunuyor. Ripple’ın açıklaması şu şekilde:

“Özel borsalar ve likidite sağlayıcıları ticaret için fazladan XRP tutmayı tercih edebilirler. Ripple (şirketi) XRP’yi spekülatif bir yatırım olarak desteklemiyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • vedat
    Posted 12 Ocak 2018 - 11:55 11:55

    sen ne bicim bi coinsin valla çözemedim seni halla yerinde sayıyorsun

Leave a comment