Bitcoin Gönderim Ücretleri Nasıl Hesaplanır?
Satış Yaparken Çabuk Davranmak Zorunda Kaldığımız Anlarda Gönderim Ücretlerini Nasıl Hesaplarız?
Bitcoin ya da benzeri kripto paraları bir yerden bir yere gönderirken ki gönderim ücretlerini hesaplamak bisiklet sürmek ya da yüzmeye benzer. İşi biliyorsanız bu çok basit bir işlem gibi görünürken, aksi durumda ise bir hayli karmaşık gelebilir. Yine de son dönemdeki uygulamalar sayesinde Bitcoin gönderip almak eskisi kadar eziyet olmasa da, yine de ücreti hesaplamak bazen işkence haline dönebilir.
Bu hayatta, hiçbir şey kendiliğinden önünüze gelmiyor. Bitcoin göndermek istiyorsanız, madencilere ödeme yapmanız gerekmekte. Bu madenciler temel olarak bilgisayarlarını kullanarak her gün sayısı on binleri bulan gönderimlerin selametini sağlamaktadır. Bitcoin’in ilk dönemlerinde, değeri 10 ila 20 dolar arasında değişkenlik gösterirken kimse açıkçası bu gönderim ücretlerine takılmıyordu. Çünkü bu ücretler o kadar azdı ki, kimse bunu dikkate dahi almıyordu. Tam da bu sebeple, Satoshi Dice gibi siteler çok prim yapmıştı. Öyle ki bu siteler çok küçük miktarda Bitcoin transferlerinden yok denecek kadar az ücret alıyorlardı ve bu da herkesin işine geliyordu.
Gönderim Ücretleri Nereye Gidiyor?
Gönderimleri onaylamaları ve güvenliğini sağlamaları için para ödediğimiz kişiler, yukarıda da bahsettiğimiz gibi madenciler. Şu an için bir block(Blockchain=Blok zincirleri, o zincirlerden bir tanesindeki gönderimler için) gönderim için madenciler yaklaşık toplam 12.5 BTC alıyor.
Madenciler Bitcoin gönderimlerini onaylarken, bu gönderimleri bazı kriterlere göre sınıflandırıyor. Örneğin, madencilerin bilgisayarları sizin gönderiminiz için Bitcoin başına 1 birim enerji harcasın. Aynı anda gerçekleşen bir başka gönderim için ise Bitcoin başına 2 birim enerji harcadıklarını düşünelim. Kar/zarar oranına göre sizin gönderiniz, diğer bahsettiğimiz gönderiye kıyasla daha kısa süre gerçekleşecektir çünkü; siz madencilere birim zamanda daha fazla kar getiriyorsunuz. Bu bahsettiğimiz uzun süre ve kısa süre ise şu an için ortalama öncelikli gönderiler için 5-15 dakika, diğer gönderiler için ise 10-30 dakika arası gerçekleşiyor. İşte tam da bu mantıkla, eğer acele ile bir yere Bitcoin göndermek istiyorsanız madencilere ekstradan ücret ödemelisiniz ki ödemeniz öncelik sırasına konsun ve hemen gerçekleşsin.
Gönderim Ücretleri Neden Artıyor?
Bitcoin’in fiyatı arttıkça gönderim ücretleri de artıyor ancak bunların arasında -her ne kadar ikisinin fiyat artışı paralel de olsa- tam bir orantı kurmak kolay değil çünkü ödemeyi diğer faktörler de etkileyebiliyor. Neyse ki daha az gönderim ücreti ödeyerek Bitcoin göndermek de mümkün. Öteki türlü her zaman yüksek gönderim ücretleri olursa, kim Bitcoin ile bir kafede kahvenin ücretini ödesin ki?
Eğer ciddi bir aceleniz yoksa 1 doların altında bir bedelle Bitcoin göndermeniz mümkün ancak eğer ciddi miktarda gönderim yapıyorsanız ciddi miktarları da gözden geçirmeniz gerekecektir.
”Bitcoin gönderim ücretlerini nasıl hesaplarım?” gibi şeyleri arama motorlarına yazarsanız muhtemelen beyin yakan formüllerle karşılaşırsınız. O yüzden bunları çözümlemekle uğraşmaya inanın hiç gerek yok.
O yüzden bu tarz formüllerin işleyiş mekanizmalarını çözmeye kalkarsanız, eğer matematikle akademik bir ilginiz yoksa sorularla boğuşur ve işin içinden çıkamazsınız.
Ancak bazı cüzdanlar sizin için gönderim ücretlerini otomatik olarak hesaplıyor. Bunun şu an için sektörde çok yaygın olduğunu söylemek güç çünkü her cüzdan ya da her borsa aynı derecede teknik altyapıya sahip değil. O yüzden de genellikle borsalar, Bitcoin gönderim ücretlerini sizin hesaplamanızı istiyor.
Kafanızda: ”Yazının başlığında nasıl hesaplanır dediniz, sonra da bu çok zor bir formül dediniz, şimdi de sizin hesaplamanız gerek diyorsunuz. Nasıl çıkacağım işin içinden?” sorusu canlanmış olabilir. İşte bu sebeple sizlere gönderim ücretlerini hesaplayan siteleri anlatacağız.
Estimatefee.com
Basit bir website. Son derece kullanışlı olan bu websitesi, Bitcoin gönderim ücretlerinizi Satoshi ve dolar cinsinden hesaplıyor.
Bitcoinfees.info
Bitcoinfees.info sitesi ise yavaş/orta/hızlı süreli gönderileri çok da fazla detaya girmeden size basitçe hesaplıyor.
Bitcoinfees.earn.com
Bitcoinfees.earn.com sitesi ise, gönderim ücretinizi Satoshi cinsinden hesaplıyor. Eğer Satoshi birimine aşina değilseniz sizi şu web sitesine alalım ki ücretin dolar karşılığını görebilin.
Elbette bu sektörde yatırım yapan kişiler için gönderim ücretlerinin bu denli karmaşık olması bir sorun ancak Bitcoin’in işleyişine baktığımızda bu ücreti belirleyen temel etmen, yukarıda da belirttiğimiz kar/zarar dengesi.
Eğer çok fazla aceleniz yoksa size tavsiyemiz sistemin biraz rahatlamasını bekleyin ve ücretler düştüğü anda ödemenizi gönderin. Bu sayede istenmeyen fiyatlardan kurtulmanız olası. Bu piyasanın henüz kurdu olmadıysanız bahsettiğimiz sitelere girip gönderilerinizin ücretlerini üstünkörü hesaplayabilirsiniz.
2 Comments
Melki
Nihat bey, bir daha ki yazınızda; Kripto Kurların= Arz-Talep oluşumu ve dengesi. Özellikle ifade etmek istiyorum;” EŞLEŞMELERİN” nasıl olduğu. Fiyat nasıl aşağı veya yukarı doğru gittiği vb. Ayrıca BIST 100 den [ hisse senedi ] farklılığı; eşleştirmede nasıl olduğu gibi. Blok satış emirleri veya alış emirleri. Bu konuda yazarsanız mutlu oluruz.
Doğan Çelimli
Bu tarz bilgileri biz kullanıcılara aktardığınız için kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Çaba sarfediyorsunuz. Umarım hakettiğiniz kademelere yükselirsiniz.