Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Oligarklar, ABD’nin Yaptırımlarından Kaçmak İçin Kripto Para Kullandı

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı olan OFAC, Rusya için kara para aklayan bir şahsa yaptırım uyguladı.

Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Ekaterina Zhdanova adlı bir şahsa Rusya’nın elitlerine kripto paralar üzerinden kara para aklama ve para transferi yapma konusunda yardım ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulandı.

Rusya elitlerinin ABD’nin ve diğer ülkelerin uyguladığı yaptırımları aşmak için kripto paraları kullandığı belirtildi. Hazine Bakanlığı’ndan Brian E. Nelson, şunu söyledi:

“Sanal varlık ekosistemindeki daha farklı risklerin yanı sıra, ABD’nin ve uluslararası finans sistemini bu teknolojiyi kötü niyetle kullanmaya çalışanlara karşı korumakta kararlıyız.”

Bakanlık açıklamasına göre Zhdanova, Rusya’daki bir şahsın mal varlığının kaynağını gizlemesine ve usulsüz şekilde açılmış bir yatırım hesabı üzerinden Batı Avrupa’ya 2,3 milyon dolardan fazla para göndermesine yardımcı oldu.

Zhdanova, uluslararası para transferi yapabilmek için OFAC tarafından zaten yaptırım listesine alınmış olan Garantex Europe OU adlı Rus kripto para borsasını kullandı.

Zhdanova’nın başka ülkelere yerleşmiş oligarklara kripto para transferi yapmak için yardım ettiği belirtildi. “Bir defasında, Rus bir oligark kendi adına Birleşik Arap Emirlikleri’ne 100 milyon dolardan fazla servet aktarması için Zhdanova’yı aradı.” dendi.

Zhdanova, müşterilerine Birleşik Arap Emirlikleri’nde kimlik kartı almaları ve banka hesabı açmaları için de yardım ediyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!