Rus Şirketi, Kırgızistan için Blockchain Tabanlı Patent Kayıt Dairesi Kuracak
Kar amacı gütmeyen kurumsal bir Rus şirketi ve Kırgızistan, Kırgızistan’ın Patent Bürosunun ”patent arşivlerini” depolamak için blockchain tabanlı bir veri tabanı oluşturulması konusunda el sıkıştı.
Rus devlet kanallı medya kuruluşu Tass’ın haberine göre; Rusya‘nın IPChain Birliği, Kırgız hükumet yetkilileri ile Kırgızistan patent bürosunun arşivlerini dijitalleştirme ve bunları depolamak için kullanılacak blockchain-temelli veri tabanı uygulamasının pilot bir versiyonunu da geliştirme konusunda mutabakata vardı.
12 Nisan’da IPChain Birliği başkanı Andrei Krichevsky kurumunun da ortağı olarak bulunduğu bir forum etkinliğinde antlaşmaya imza atıldığını belirtti.
Açıkça görünüyor ki, KırgızPatent olarak da bilinen Kırgız Cumhuriyeti Fikir Mülkiyet Hakları ve Yenilikleri Kurumu, (the State Service of Intellectual Property and Innovation Under the Government of the Kyrgyz Republic,) bu yeni platforma henüz uyum sağlayamamış. Yine de Kricvesky, şirketinin Rusya dışındaki ilk girişimi olan bu projenin ”yeni fikirler üretmek” için değerli bir fırsat olacağının altını çizdi.
Rusya Ulusal Fikir Hakları İşlemleri Koordinasyon Merkezi olarak da bilinen şirket kendisini, fikir hakları ve dijital platformların kesişim noktasında bulunan ”modeller, teknolojiler ve araç-gereçler geliştirme” amacı ile yola çıkmış ”kar amacı gütmeyen bir organizasyon” olarak tanımlamakta. Şirketin temel hedefi ”özellikle Rusya ile en aktif ticari ve ekonomik işbirliği içinde yer alan ülkeler(Eurasian Economic Union; Avrasya Ekonomik Birliği BRICS, vb).” içerisinde bulunan yasal yabancı kurumlar veya bireyler için Rus telif hakları hizmeti vermek” olarak belirtiliyor.
Yakın zamanda, 5 Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ülkesinin her birinden gelen 5 denetmen –Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya – Ortak Ödeme Alanı Çalışma Grubu adı verilmiş bir toplantıda yer aldı. Toplantıda yer alanlar ”ülkeler arası finansal haberleşme ve antlaşma sisteminin bir parçası olarak dağınık defter teknolojisinin (DLT; Distributed Ledger Technology) ileriye dönük kullanımı ve keşfi konusundaki işbirliklerinin devamı hakkındaki istekliliklerini” belirttiler.
Rus yetkililer daha önce EAEU ülkelerine kripto para birimleri hakkındaki politikaları düzenleme konusunda beraber çalışma önerisinde bulunup, her birinin resmi bir kripto para birimini belirleyip paylaşması gerektiğinin altını çizmişti.