Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Kripto Para Birimlerini “Dijital Haklar” Olarak Mı Sınıflandıracak?

Daha önceden karşılaşılan kripto para birimlerini düzenlemeye yönelik önlemlerin ardından, Rusya bu sefer yasalar ile bu kripto para birimlerini  nasıl sınıflandıracağını belirlemek için harekete geçmekte.

Dijital Para Birimlerinin “Dijital Haklar” Olarak Yeniden Sınıflandırılması Önerildi

Mayıs ayında, kripto para birimlerinin düzenlenemeyen yapısıyla ilgili riskleri ortadan kaldırmak için bir takım düzenlemeler önerilmişti. Şimdi, Duma Meclisi Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, taslakların hali hazırda hazırlanmakta olduğunu ve 29 Temmuz‘a kadar kabul edilebileceğini doğruladı.

Aksakov, kripto paraların düzenlenmesi konusunda ise yasa koyucuların şu anda mevcut olan “kripto para birimi”, “dijital para” ve “dijital para birimi” terimlerini terk ettiklerini ve taslaklardan çıkardıklarına dikkat çekti. Bunun yerine artık “dijital haklar” olarak adlandırılacaklarını belirtti. Aksakov sözlerine şu şekilde devam etti:

““Dijital para” ve “dijital para birimi” kavramları kesinlikle tedavülden kaldırılacak, yasanın herhangi bir yerinde bunlar görünmeyecek. […] “Kripto Para Birimi” terimini kaldıracağız.”

Dijital hakların değiş tokuşuna izin verilecek ancak, varlıklar olarak değil, yalnızca hak olarak ele alınacaklar. Buna göre, Rus vergi mevzuatı değişikliklere uymak için bazı düzenlemeler yapmak zorunda kalacak.

Aksakov, “Vergi amacıyla dijital hakların nasıl ele alınacağını açıklamak için Vergi Kanununda bir takım değişiklikler yapmamız gerekecek. Dijital varlıklar mülk olarak değil, yeni bir dijital mülkiyet hakları türü olarak kabul edilecektir.” dedi.

Tokenlar Ve ICO’lar Hakkında

Duma Meclisinin Finansal Komitesi başkanı ayrıca Rusya’nın ABD’ye kıyasla İlk Dijital Para Arzları (ICO’lar) aracılığıyla token çıkartılması konusunda farklı bir yaklaşım getirmeyi planladığını da açıkladı:

Token dijital bir yasadır ve Merkez Bankası’nın tanımakta olduğu imtiyaz sayesinde çalışmaya devam etmektedir. Öncelikle, ICO prosedürünün yayınlanması ve menkul kıymet olarak kullanılması önemli. […] Tokenların ödeme yöntemi, mutabakat ve takas aracı olarak kullanılması ise bir başka aşama olmakta. Bu aşamaya geçmeden önce Merkez Bankası’nın bu aracın bir ödeme aracı olarak bir risk taşıyıp taşımadığını, mali hesaplamanın yapılıp yapılamadığını incelemesi gerekmektedir.”

Her ne kadar Aksakov konuya belirli bir oranda açıklık getirmiş olsa da bunun ile birlikte kafalarda cevaplardan çok birçok soru işareti bıraktı. Örneğin, bu iki aşamalı token sistemi kullanıldığında eğer Merkez Bankası belirli bir tokenın para olarak kullanılmayacağını belirlerse ne olacak? Proje sonlandırılacak mı?

Bununla birlikte, bunların henüz onaylanmamış düzenlemeler olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Duma Meclisi, halen bu düzenlemelerin ulusal mevzuata dahil edilmeleri konusunu tartışmaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment