Rusya’dan Beklenen Hamle Geldi: Sınır Ötesi Ödemelerde Kripto Para Kullanımını Yasallaştıracak
Rusya Merkez Bankası ve Rusya Maliye Bakanlığı’nın yakın zamanda kripto paralar ile sınır ötesi ödemeleri yasallaştırması bekleniyor.
Kripto paralara karşı negatif duruşuyla bilinen Rusya tarafından beklenmedik bir haber duyuruldu. Geçtiğimiz aylarda savaşın getirdiği ekonomik ambargoları aşmak için kripto paraların kullanımının kısa vadede mümkün olmadığına dair açıklamalar gelmiş olsa da hükümet tarafında konu hakkındaki fikirler değişmiş gibi duruyor. Rusya’da faaliyet gösteren yerel gazete TASS‘a göre, Rusya Merkez Bankası kripto paralara karşı düzenleme yaklaşımını yeniden değerlendiriyor. Öte yandan Maliye Bakanlığı ise sınır ötesi ödemeler için kripto paraları yasallaştırma konusunda anlaşmaya varılmak üzere olduğunu belirtiyor.
2020 yılında Rusya, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin ödeme amacıyla kullanılmasını resmi olarak yasaklayan “Dijital Finansal Varlıklar Üzerine” ciddi bir kripto yasası kabul etmişti. O dönemlerde İran‘da aynı şekilde bir yasaklamayı onaylamış ve kendi yerel paralarının değerinin korunması için bu yolu tercih ettiklerini açıklamıştı.
Fakat makro ekonomik ambargolar yüzünden kripto paraların yasal kullanımı konusundaki tavır hızla değişiyor. İran’ın geçtiğimiz haftalarda kripto paraları dış ve iç ticaretinde kullanmayı yasalaştırmasının ardından Rusya’da aynı tarafta yer alacak gibi görünüyor. Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseev konu hakkındaki açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
Kripto paralar konusunda dünyadaki gidişatı takip ediyoruz. Bu, merkez bankası tarafından da fark edildi ve kendi yaklaşımını bizim gibi yeniden değerlendirdi. Şu anki jeopolitik ortamda sınır ötesi ödemelerin kripto paralarla yapılması kaçınılmaz bir durum. Tabii ki öncelikle bu durumu yasallaştırmak gerekiyor. Hem bakanlık hem de merkez bankası bu konuda çalışıyor. Kısa sürede sonuç alınacaktır. Birçok Rus vatandaşı Rusya dışındaki platformlarda cüzdan açıyor. Bunu Rusya’da yapmamız ve platformları regüle etmemiz lazım. Hem para aklama hem de Müşterini Tanı (KYC) konusunda platformları uyumlu hale getirmek şart duruyor.