Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sanal Araba İçin Tam 111 Bin Dolarlık Ethereum Harcadı

Gizemli bir satıcı, blockchain tabanlı bir araba oyunu içerisinde açık artırmaya çıkan bir araba için tam 111 bin dolarlık Ethereum (ETH) harcadı. 2019’da gerçekleşen açık artırmadaki o satış, yılın en pahalı satışı oldu ve satıştan yaklaşık 1 buçuk sene sonra kimliğini açıklayan satıcıya da bir ün kazandırdı.

2019 yılının mayıs ayında isimsiz bir alıcı, o zamanki kurla, tam 111 bin dolar değerindeki Ethereum’u hiç çekinmeden sanal bir araba için harcadı. Blockchain tabanlı bir video oyununun içinde eklenti olarak satışa sunulan araba, 1-1-1 olarak isimlendiriliyordu.

1-1-1’in F1 Delta Time içindeki görüntüsü. Kaynak

1-1-1 için 111 bin dolarlık ETH tesadüfü

F1 Delta Time olarak adlandırılan oyun Animoca Brands isimli bir firma tarafından geliştirildi. Firmanın yaptığı açıklamaya göre önce kimliği gizli olan gizemli alıcıya daha sonra bir podcast yayının sayesinde ulaşıldı. Metapurse isimli şirkette baş finansör olarak görev yapan o kişi ise “Metakovandı.” Metapurse, virtual art, emlak ve başka çeşitli dijital koleksiyonlara yatırım yapan bir şirket olarak biliniyor.

Metakovan, 2019’daki açık artırmada araba için Ethereum (ETH) ile aynı değerde olan tam 415,9 Wrapped Ethereum (WETH) ödedi. Harcanan kripto para birimi ise o günkü kurla, ilginç bir şekilde, tam 111.111 bin dolar ediyordu. Animoca’dan 1-1-1-‘in tasarımı, üretimi ve tanıtımında görev alan Ibrahim El-Mouelhy, bir blog gönderisinde 1-1-1’in 2019’da satılan en pahalı sanal araba olduğunu söyledi ve fiyat tesadüfüne şu şekilde değindi:

“28 Mayıs 2019’da 1 Ethereum tam 268,12 dolar ediyordu. Araba için harcanan 415,9 Ethereum ile bir hesap yaptığımda araba için 111.511,108 dolar ödendiğine ulaşmış oldum. Yani 1-1-1, tam 111 bin dolar etmişti.”

“Hayatımın ya en iyi ya da en kötü alışverişi olacaktı”

Oldukça ilgi çekici bu tesadüften sonra El-Mouelhy, bu satışı gerçekleştiren gizemli alıcıyla tanışmayı şirket olarak çok istediklerini belirtti. Neyse ki Animoca ekibi, alıcı Metakovan’a ise açık artırmadan tam 1 sene 5 ay sonra, Ekim 2020’de, bir podcast yayını üzerinden ulaştı. Podcast, TokenAngels isimli bir yayıncı tarafından düzenlenmişti ve TokenAngels, aynı zamanda El-Mouelhy’nin de arkadaşıydı.

Metakovan, 11 Kasım‘da Jon Jordan tarafından düzenlenen ve Blockchain Gaming World isimli bir başka podcast yayınına daha katıldı. Gizemli alıcı, katıldığı yayında açık artırma ile alakalı neler hissettiğinden bahsederken kendi şirketi Metapurse ve non-fungible tokens (NFT) olarak bilinen değiştirilemez tokenlara karşı ilgisine de değindi.

“NFT’ler birer hikayedir.” diyen Metakovan şu şekilde devam etti: “Değeri olan her şey ise arkasındaki hikaye ile bağlantılıdır.” Metakovan’ın cümlelerinde bahsettiği “değer” ise açık artırma ile yapılan alışveriş sonrası ortaya çıkan gizemin diğer insanların ilgisini oldukça çekmesi ile alakalıydı.

“Ya hayatımın en büyük ya da en kötü alışverişi olacak.” diyen Metakovan açık artırma sırasında hissettiklerini şu şekilde belirtti. “Oturdum ve bu açık artırmada ödeyeceğim parayla gerçek bir araba alabileceğimi de düşündüm.” Açık artırma sonrası istemeden bir üne kavuşan Metakovan, yaşadığı olay benzeri durumların aslında birer iyi hikaye olduğunu söyledi.

NFT logosu.

Non-fungible tokens (NFT) ya da değiştirilemez tokenlar nedir?

Kripto para veya fiat para birimleri doğası gereği değiştirilip takas edilebilir. Non-fungible tokens (NFT) ya da değiştirilemez tokenlar ise benzersiz bir şeyi temsil eden özel kriptografik tokenlara denmektedir. Bu nedenle bu tokenlar değiştirilemez veya aynı değerde başka bir parayla değiş tokuş edilemez.

Her biri birbirinden farklı değerlere sahip olan değiştirilemez tokenlar; kripto para sanatı, kripto para koleksiyonları ve kripto para oyunları gibi özel uygulamalarda kullanılır. Oyun içi varlıkları temsil eden NFT’ler oyun geliştiricileri yerine kullanıcılar tarafından kontrol edilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!