Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Kripto Para Vergisi İçin Yumuşatma Kararı Aldı

Rusya Maliye Bakanlığı, hazırlanmakta kripto para vergisi için vergi ödeyeceklerin lehine bazı düzenlemeler önerdi. Geride bıraktığımız aylarda, bizzat başkan Vladimir Putin tarafından imzalanan ve 2021’de yürürlüğe girmesi beklenen yasa tasarısı; kripto para varlıklarının fiziksel varlıklarla aynı düzeyde sayılmasına olanak tanıyor. 

RBK tarafından paylaşılan habere göre, Rusya Maliye Bakanlığı yolda olan kripto para vergileri ile ilgili vergi mükellefleri lehine yumuşatma önerisinde bulundu. Önceki tasarıya göre kripto paralar ile 100 bin rubleden fazla işlem yapan bireylerin varlıklarını devlete bildirmeleri gerekiyordu. Şimdi hazırlanan yeni taslağa göre bu rakam 600 bin Rus Rublesi’ne yükseltildi.

Bu yumuşatma önerisi, önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi beklenen yasanın küçük bir parçasını oluşturuyor. Başkan Vladimir Putin tarafından temmuz ayında imzalanan yasa tasarısının amacı, kripto paralar aracılığı ile yürütülen; kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek olarak açıklanıyor. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile vergiye tabi tutulan dijital paralara fiziksel varlık statüsü verilecek.

Dijital Haklar Merkezi’nde (Digital Rights Center) IT uzmanı olarak çalışan Mikhail Tretyak Coindesk’e yaptığı açıklamada, yeni önerinin önceki taslağa göre daha yumuşak olmasına rağmen hala kripto para girişimcilerini korkutabileceğini söyledi. Tretyak pazarın bir kısmının Darknet’e kayabileceğini ya da daha hafif düzenlemeleri olan ülkelere göç yaşanabileceğini vurguladı.

Rusya’da vergi süreci nasıl işleyecek?

0cak 2021’e kadar yürürlüğe girmesi planlanan yasaya göre, bir sonraki vergi yılına ait fonların en geç 30 Nisan 2022 tarihine kadar ulusal vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. Bildirilen kripto paraların değeri, kurum tarafından işlem anındaki fiyatlara göre hesaplanacak ve bu değer üzerinden vergiye tabi tutulacak.

Sahip olunan kripto para varlıklarının beyan edilmemesi ve vergisinin ödenmemesinin para cezası ile sonuçlanması bekleniyor. Art arda 3 sene boyunca bu beyanın yapılmaması ile cezaların da sertleşeceği ve vergi kaçıranların 6 ay ilâ 3 yıl hapis cezası ile yargılanabileceği öngörülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!