Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Naci Ağbal, dijital paralar hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Ağbal, bizzat TCMB tarafından başlatılan bir Ar-Ge projesi olduğunu ve bunun üzerine çalıştıklarını belirtti. Ağbal dijital para için test çalışması düzenleyeceklerini duyurdu.
Ağbal’dan dijital para müjdesi geldi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Ağbal, kendisine yöneltilen soruların devamında dijital para açıklaması yaptı. Ağbal açıklamasının devamında 2021 yılının ikinci yarısında dijital para için pilot testlere başlanacağının müjdesini verdi.
“Dijital para konusunda başlatılan Ar-Ge projesi var. Şu anda bu projenin kavramsal aşaması tamamlanmış durumda. 2021’in ikinci yarısında pilot testlere başlanmasını hedefliyoruz.”
TCMB bu yılın ikinci yarısında dijital para çalışmaları konusunda önemli bir ipucu paylaştı. TCMB dijital para çalışmaları kapsamında eylül ayının başında iş ilanı yayınladı ve yeni takım arkadaşları aradığını açıkladı. TCMB’nin iş ilanında dijital para odaklı roller ise dikkat çekti.
İlanda Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğünde çalışacak 10 kişi arandığı belirtildi. Başkan Ağbal’ın açıklaması ile paralel olan iş ilanında Ar-Ge ekibinde çalışacak 10 uzman yardımcısı arandığı belirtildi. İlana başvuracak olan kişilerin ise blockchain, büyük veri, kriptoloji, konteyner tabanlı sanallaştırma, finansal matematik ve sinyal işleme alanlarından sorularla karşılaşabileceği belirtildi.
TCMB dijital para yarışında öne geçebilir
Özellikle Çin’in önderlik ettiği merkez bankası destekli dijital para çalışmalarından sonra Türkiye içerisinden böyle bir çalışma haberinin gelmesi umut veriyor. Dünya ülkeleri son 1 yıldır dijital para konusunda çetin bir yarışa girdi. Bu savaş kapsamında Japonya da kısa süre önce dijital para konusunda önemli bir haber verdi. Başkan Ağbal’ın TCMB dijital para çalışması kapsamında verdiği müjdeli 2021 haberi ise Türkiye’yi bu konuda birçok ülkenin önüne geçirebilir.
Hedef dünyaya örnek olacak bir sistem geliştirmek
TCMB bu yıl Bankalarası Kart Merkezi’ne (BKM) hissedar oldu. TCMB Başkan Yardımcısı Emrah Şener, mayıs ayında yaptığı açıklamalarla bunun “finansal teknolojilere uyum sağlamak” amacıyla atılmış bir adım olduğunu söyledi. Şener, TCMB’nin gelecek hedefleri için şu ifadeleri kullandı:
“Merkez Bankası olarak ödeme sistemlerinde dünya çapında örnek model olabilecek, teknolojisini günün gereklerine uygun şekilde sürekli geliştiren ve rekabetçi bir ödemeler ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamak istiyoruz.”