Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Dijital Para İçin İş İlanı Yayınladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dijital para ekibinde çalışacak yeni takım arkadaşları arıyor. TCMB sitesinde yer alan bilgilere göre dijital para arge ekibine toplamda 10 tane uzman yardımcısı alınacak.

Dijital para araştırmalarını hızlandıran TCMB bu süreç içerisinde dijital para ekibini de büyütme kararı aldı. Banka bu doğrultuda kendi bünyesindeki Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğünde çalışacak 10 kişi aramaya başladı.

tcmb-dijital-para-lira

ArGe Ekibine Katılacak

Finansal İnovasyon birimi bu hedefine ulaşabilmek için ArGe ekibinde çalışabilecek 10 uzman yardımcısı arıyor. İş ilanına başvuran adaylardan veri yapıları ve algoritmalar, SQL sorgulama, makine öğrenmesi ve yapay zeka, ileri matematik gibi alanlarda bilgi sahibi olmaları beklenecek.

Yetkililer bu 10 kişilik kontenjanı doldurabilmek adına önce bir genel yetenek sınavı, ardından yazılı meslek sınavı yapacaklar. Yazılı meslek sınavına yalnızca genel yetenek sınavı sıralamasında ilk 200’e girmiş adaylar çağrılacak. Bu adaylara veri yapıları vs. gibi soruların yanı sıra birkaç farklı alandan seçmeli soru sorulacak:

  • Blockchain
  • Büyük veri, dağıtık veri işleme ve analizi
  • Konteyner tabanlı sanallaştırma
  • Kriptoloji
  • Finansal matematik
  • Sinyal işleme, kontrol

Tüm bu süreci başarıyla tamamlayan adaylar ardından komisyon mülakatına çağırılacaklar. Komisyon üyeleri burada adayların “güncel sosyo-ekonomik ve mesleğin gerektirdiği konulara” ne kadar hakim olduklarını ölçecek, bu adayları 100 üzerinden puanlayacaklar.

Başvurular Ne Zaman?

TCMB’nin yürüttüğü dijital para çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen adaylar 9 Eylül tarihinden 28 Eylül tarihi saat 17:30’a kadar online başvuru yapabilecekler. Başvuruda bulunacak adayların;

  • üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, endüstri mühendisliği, işletme mühendisliği, matematik, matematik mühendisliği, uygulamalı matematik, finans mühendisliği, finansal matematik, kriptoloji, fizik, veri bilimi, yapay zeka programlarında lisans/lisansüstü eğitimini tamamlamış olmaları,
  • YDS veya e-YDS sınavından en az 70 veya TOEFL IBT’den en az 84 puan almış olmaları beklenecek.

1986 ve sonrası tarihlerde doğmuş olan adaylar yukarıdaki şartları yerine getirdikleri müddetçe fotoğraflarını, diploma veya geçici mezuniyet belgelerini ve yabancı dil belgelerini kullanarak online başvuru yapabilecekler.

Çalışmalar Tam Gaz Sürüyor

Çin, ABD, İngiltere gibi ülkelerin dijital para araştırmaları sürerken TCMB de bu süreci rekabetçi bir şekilde sürdürmeyi planlıyor. TCMB bünyesinde yer alan Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü; “finans alanındaki yenilikçi teknolojileri takip ederek…ilgili teknolojik altyapıların ülkemize kazandırılmasını sağlamayı” hedefliyor.

Merkez Bankası’nın dijital para araştırmalarını yürüten bu birim gerek blockchain gerek yapay zeka gerekse makine öğrenmesi gibi çeşitli teknolojilerle ilgili çalışmalar yürütmekte. Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü, misyonunu şöyle tanımlıyor:

“Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğünün ana görevi, finans alanında ortaya çıkan yenilikçi teknolojileri takip ederek, merkez bankacılığının geleceğini etkileyecek konularda araştırma ve geliştirme (ArGe) faaliyetlerini yürütmek, bu faaliyetler neticesinde en iyi uygulama örneklerinin ve ilgili teknolojik alt yapıların ülkemize kazandırılmasını sağlamaktır. Bankanın stratejik hedefleri doğrultusunda, Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğünde dijital paraya ilişkin ArGe projeleri devam etmekte, bu projelerin hayata geçirilmesi için hazırlıklar yapılmakta, yapay zekâ ve makine öğrenmesi konularında uygulama geliştirme çalışmaları yürütülmektedir. Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla araştırma ve eğitim alanlarında iş birliği faaliyetlerinin yürütülmesi, etkinliklerin organize edilmesi de Genel Müdürlük ana görevleri arasında yer almaktadır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment