Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Birimlerini En Çok Benimseyen 10 Ülke

Chainalysis’in yayınladığı raporda, kripto para kullanımının en yüksek olduğu ülkeler açıklandı. Ülke içerisindeki kripto para kullanımının incelendiği bu raporda ekonomisi gelişmemiş ülkeler ön planda yer aldılar.

En önemli blockchain araştırma firmalarından biri olan Chainalysis, dünya genelinde insanların dijital para birimleri ile etkileşimlerini ölçmek için Küresel Kripto Para Benimseme Endeksini (Global Crypto Adoption Index) geliştirdi. Bu endeks doğrultusunda, kripto paraya en iyi şekilde adaptasyon gösterebilen 10 ülke açıklandı. Chainalysis, resmi sitesinde yayınlanan bir blog gönderisinde bu endeksin amacının günlük ve sıradan kullanıcı tabanında kripto para birimlerinin ne kadar kabul gördüğünü gözler önüne sermek olduğunu açıkladı.

Chainalysis yayınladığı açıklamada, listeyi hazırlarken her ülkenin nüfusunu ve ekonomisinin boyutunu hesaba kattıklarını açıkladı. Şirket iki ölçüt ile birlikte ülkelerde perakende boyutunda alınan kripto paraların toplam değerini, alım-satım aktivitelerini ve ticaret hacmini inceledi.

Chainalysis, bu araştırmada 154 ülkeyi analiz etti ve ilk 10 ülkeyi belirledi. İlk sırayı Ukrayna alırken, BTC ve diğer kripto paralarla yakından ilişkisi sürekli gündeme gelen Venezuela kendine ilk 3’te yer buldu. Kenya ilk beşe girerken, ABD 6. sırada yer aldı. Bitcoin ile ilgili yasaklarla gündeme gelen Rusya ise listede 2. sırada yer alıyor.

Küresel Kripto Para Benimseme Endeksine göre belirlenen liste. Kaynak

Listede Gelişmekte Olan ya da Gelişmemiş Ülkeler Dikkat Çekiyor

Yayınlanan listeye göre, ilk 10’da ekonomisi gelişmiş yalnızca 2 ülke bulunuyor: ABD ve Çin. Bunun yanı sıra 3 Afrika ülkesi; Kenya, Güney Afrika ve Nijerya listeye girmeyi başardı. Gelişmemiş veya gelişmekte olan ekonomiye sahip ülkelerin kripto paraya adapte olmalarının bu şekilde başarılı gerçekleşmesinin en önemli sebeplerinden biri, ülkelerin milli paralarının dolar gibi önde gelen para birimleri karşısındaki düşük değeri olarak gösterilebilir. Ekonomisi bu şekilde olumsuz seyreden ülkelerin vatandaşları, dolara bir alternatif olabilecek ve daha ulaşılabilir olan dijital paralara yönelim göstermiş olabilir.

Chainanlysis’in başındaki isim Kim Grauer’in yaptığı açıklamalara göre bu ülkelerden biri olan Venezuela’daki kripto para kullanımı bir popülariteden değil, bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Grauer, Venezuela vatandaşlarının istikrarlı bir yatırım kaynağı arayışını kripto paralarla karşıladığına değindi.

Listede Başı Neden Ukrayna Çekti?

Ukrayna, yaşadığı iç gelişmelerin de tetiklediği istikrarsız ekonomisi ile kripto para kullanımının yaygınlaşması ve benimsenmesi için uygun bir taban oluşturdu ve listede başı çekmeyi başardı. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığının yayınladığı yazıya göre ise dijital paranın bu denli popüler olmasının birkaç farklı sebepleri var. Bunlardan ilki teknolojiye ve blockchain sistemlerine genel olarak meraklı bir nüfusa sahip olunması. Bir diğeri, ülkede ağır aksak işleyen para transferi sistemleri. Ve son olarak da ülkede, insanların yatırım ya da ticaret yapabilecekleri bir borsa olmayışı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment