Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Altı Şirketin Kaybı Üç Kripto Para Piyasasına Bedel

Dünyanın önde gelen 6 teknoloji hissesi, 3 gün içinde 1 trilyon dolardan fazla değer kaybı yaşadı. Bu bedel, değeri yaklaşık olarak 330 milyar dolar olan kripto para piyasasının 3 katına denk geliyor. Bu kayıplarda başı Apple, Microsoft ve Amazon çekiyor.

Küresel anlamda teknoloji devi olan şirketler, geçtiğimiz hafta yaşadığı olağanüstü yükselişten sonra; geçtiğimiz son 3 günde toplam 1 trilyon dolar değerinde bir erime yaşadılar. 2020 başından beri büyümelerini istikrarlı olarak geliştiren 6 şirket eylül itibarıyla toplam değerlerini 8,2 trilyon dolara çıkarmayı başardılar, bu rakam yılbaşında 5 trilyon dolardı.

Yalnızca 8 ay içinde değerini bu şekilde arttıran şirketler için 1 trilyonluk bir kayıp önemini yitirse de, yine de bu düşüşün arkasındaki sebepler merak ediliyor. Ancak şirketler toplam değer bakımından 2020 yılının başından bu yana hala 2 trilyon dolardan fazla değer kazandı. Dolayısıyla çoğu piyasa yorumcusuna göre ise bu yalnızca, yükseliş trendiyle birlikte gelen sağlıklı bir geri çekilmeden ibaret.

Kim Ne Kadar Kaybetti?

Ağustos ayında 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan Apple, bu düşüş döneminde yaşadığı 325 milyar dolarlık kayıpla en çok kaybeden şirket oldu. Ardından, Microsoft 219 milyar dolar ve Amazon 191 milyar dolar kayıp yaşadı. Bu en büyük 3 şirketi hemen arkasında, 135 milyar dolarlık düşüşle Alphabet izledi. Tesla şirketi ise, salı günü bir günde yaşadığı en büyük kayıp olan %21 oranında bir erime ile üç günde 109 milyar dolar kaybetti. Son olarak da Facebook, 89 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı.

teknoloji-hisseleri
6 büyük teknoloji şirketinin toplam piyasa değeri grafiği. Kaynak

Teknoloji sektör analisti Jared Weisfeld CNBC’ye yaptığı açıklamalarda, son günlerde konuştuğu yatırımcılarda herhangi bir panik havası olmadığını belirtti. Fakat Weisfeld, Apple piyasa değerinin 235 milyar dolarlık bir kayıpla 2 trilyon doların altına düşmesinin de önemine değindi.

Kayıplar S&P 500 Endeksini de Etkiledi

Çoğu piyasa uzmanı S&P 500 endeksinin (SPX) teknoloji hisselerine olan duyarlılığı konusunda hemfikir. Geçtiğimiz hafta, teknoloji devleri değer kaybederken SPX grafiklerinin de düşüşe geçmesi bu bağlantıyı daha fazla gözler önüne serdi. ABD merkezli Albright Investment Group kurucu ortağı Victor Dergunov’un yayınladığı yazıda, SPX endeksinin teknoloji hisselerine olan hassasiyeti sebebiyle daha düşük bir seyirde gidebileceğini savundu.

SPX’teki bu durum Bitcoin‘i ve dolayısıyla tüm kripto para sektörünü de yakından alakadar ediyor. Piyasa uzmanları, hem BTC değerinin hem SPX endeksinin dolara karşı gösterdiği negatif duyarlılıktan dolayı, birbirleriyle oldukça uyumlu hareket ettiklerini düşünüyorlar. Bitcoin ve S&P 500 grafikleri geçtiğimiz hafta bu korelasyonu bir kez daha doğrular nitelikte performans gösterdi. Yalnızca 2 günde Bitcoin fiyatı %10’un üzerinde erirken, SPX değeri aynı zaman zarfında %7 düşüş gösterdi.

teknoloji-hisseleri-bitcoin-kripto-para

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment